Quantcast
Ζαχαριάδης: Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί νίκη του ελληνικού λαού - enikonomia.gr
share

Ζαχαριάδης: Η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί νίκη του ελληνικού λαού

δημοσιεύτηκε:

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα dikaiologitika.gr οδιευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κώστας Ζαχαριάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επόμενη ημέρα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τη θέση του ΔΝΤ στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις, το Σκοπιανό αλλά και την πιθανότητα προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «η έξοδος είναι μία νίκη που πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του και την υπομονή του. Αυτό πρέπει να σκεπτόμαστε και να καταλάβουμε όλοι. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν είναι ένα τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα. Αν έλεγε το αντίθετο θα έπαιζε πρώτη είδηση, τώρα με δυσκολία το βρίσκεις στην ειδησεογραφία».

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών σημείωσε: «Θεωρώ ότι είναι κουραστικό να μιλάμε συνεχώς για εκλογές και ακόμα περισσότερο σήμερα, όταν έχει μείνει ενάμιση μήνας για τη διευθέτηση της εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό της αμηχανίας της αντιπολίτευσης να παράξει μία διαφορετική πολιτική. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα και σταθερά μεταμνημονιακά βήματα» .

«Δεν κλείνω το μάτι σε κανέναν ότι ένας νόμος ο οποίος είναι ψηφισμένος και ισχύει θα καταργηθεί. Αλλά αν υπάρχει κάποια δυνατότητα διαπραγμάτευσης, αυτό είναι κάτι που, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να το δούμε σήμερα αλλά μετά τον Σεπτέμβρη, που η χώρα θα έχει βγει με καθαρό τρόπο από τα μνημόνια. Η μάχη που δίνουμε για τις επόμενες πενήντα ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμη και καθοριστική και το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό ζήτημα από το 2010 μέχρι σήμερα είναι η ρύθμιση του χρέους και η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» τόνισε ερωτηθείς για τις μειώσεις των συντάξεων και το αφορολόγητο.

Για τη θέση και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε: «Η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που είναι αποκλειστικά στο χέρι της Ελλάδας, μάλλον από το 2010 φαίνεται ότι δεν είναι. Η θέση αρχής μας, ήδη, από το 2010, είναι ότι το ΔΝΤ δεν πρέπει να εμπλέκεται στα ζητήματα της Ευρώπης και ότι η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς άμυνας, τεχνογνωσίας και πρόληψης κινδύνων για να αντιμετωπίζει εσωτερικές και διεθνείς κρίσεις» .

«Είμαι αισιόδοξος και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σηκώσουν το ιστορικό βάρος που τους αναλογεί σε αυτό το θέμα» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται προκειμένου να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Υπάρχει, ήδη, όπως μαθαίνουμε, από το υπουργείο Εξωτερικών ένα θετικό και ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης. Θέλω να υπενθυμίσω, επίσης, ότι στο προσωρινό όνομα της χώρας αναφέρεται ο όρος “Μακεδονία” και το όνομα αυτό έχει πλήρη αποδοχή από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα». Όπως προσθέτει, «οι τυχοδιωκτισμοί με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να σταματήσουν. Ας αναγνωρίσουμε, επιτέλους, ότι κανένας δεν είναι ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο πατριώτης από τον άλλον. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος ή όχι με την επίλυση αυτού του εθνικού ζητήματος δεν είναι πολιτικά και ηθικά ορθό να τοποθετείται κανείς με τυχοδιωκτικό τρόπο σε τέτοια σοβαρά θέματα, όπως έπραξε η ΝΔ τη δεδομένη στιγμή. Το ζήτημα είναι κοντά στη λύση, εμείς επιθυμούμε να λυθεί, ο διεθνής παράγοντας ΕΕ, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες είναι θετικά διακείμενος σε λύση. Ας είμαστε ειλικρινείς κι ας ζητήσουν και καμία συγνώμη στη ΝΔ, όλα αυτά δεν γίνονται για να τα “σπάσουν” εσωκομματικά ο κ. Δένδιας και ο κ. Κουμουτσάκος με τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βορίδη. Ο κ. Μητσοτάκης στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε τη ΝΔ ΛΑΟΣ και ο ίδιος αντί να μοιάζει με τους προκατόχους του μοιάζει με τον κ. Καρατζαφέρη».

Σε ερώτηση για μετεκλογικές συνεργασίες και εάν υπάρχει προσέγγιση στο Κίνημα Αλλαγής, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Θα επιδιώξουμε τις πλατύτερες δυνατές προγραμματικές συνεργασίες. Το ερώτημα, όμως, δεν πρέπει να το απευθύνετε σε εμάς αλλά στο ΚΙΝΑΛ. Είναι γνωστό ότι εμείς στο ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγκλίνουμε με τους προοδευτικούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Οικολόγους. Τώρα, αν η τοποθέτηση της κ. Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ θα βρει περισσότερα κοινά σημεία με εμάς παρά με τον κ. Μητσοτάκη, είναι κάτι που πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι»

«Μου κάνει αρνητική εντύπωση η όξυνση που επιλέγει η κ. Γεννηματά τις τελευταίες μέρες, που ζητά εμμονικά εκλογές χωρίς να μπορεί να τις επιβάλλει, άλλωστε. Γιατί το κάνει δύο μήνες πριν τελειώσουμε με τα μνημόνια; Είμαι, όμως, από τη φύση μου θετικός άνθρωπος, θέλω να κρατάω τα θετικά, η πρότασή της για προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση ήταν μία θετική πολιτική πρωτοβουλία» κατέληξε ο κ. Ζαχαριάδης.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.