Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό οι «28» - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Κατέληξαν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό οι «28»

δημοσιεύτηκε:

Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από σχεδόν 12 ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, περί τις 04:30 τοπική ώρα (05:30 ώρα Ελλάδας), εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, που απειλούσε να προβάλει βέτο.

«Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ε.Ε. συμφώνησαν στα συμπεράσματα της συνόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τη μετανάστευση», γνωστοποίησε μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών τους, αλλά και στον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες που πρόβαλαν η Ιταλία και η Γερμανία. «Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των μετακινήσεων και των μετεγκαταστάσεων, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση», αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Οι «28» συμφώνησαν επίσης στην αυστηροποίηση των ελέγχων των εξωτερικών συνόρων, καθώς και στην αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «καλό σημάδι». Τόνισε ωστόσο πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου.

Όπως ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, θα υπάρχουν στο εξής αυστηρότεροι έλεγχοι στην κίνηση αιτούντων άσυλο εντός της Ε.Ε., είναι σαφές πως όλοι θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες και δεν θα επιτρέπεται στους αιτούντες άσυλο να διαλέγουν εκείνοι το σε ποια χώρα θα ζητούν διεθνή προστασία.

«Η ευρωπαϊκή συνεργασία ήταν αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».

Ικανοποιημένος για τη συμφωνία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. «Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», δήλωσε εξεχόμενος από τη μαραθώνια συνάντηση. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις πτυχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε, ιδίως την πιθανότητα να δημιουργηθούν ελεγχόμενα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών όπου θα παραμένουν ως ότου να εκδίδονται αποφάσεις για τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου. Διευκρίνισε πως η Ρώμη δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα δημιουργήσει τέτοιο κέντρο στην επικράτειά της. «Αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβουμε μαζί, ως κυβέρνηση. Δεν μας ζητήθηκε να το κάνουμε οπωσδήποτε» ανέφερε.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, οι «28» συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν πως η Ιταλία και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός τους, εάν το επιθυμούν.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.