Quantcast
Σταθάκης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Δεν τίθεται θέμα αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

δημοσιεύτηκε:

Η ρύθμιση για τον ειδικό λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ και δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

“Πρόσφατα προχωρήσαμε στην τροποποίηση του ν. 4001 (για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ), δρομολογώντας την αποκλιμάκωση της χρέωσης προμηθευτή. Κάτι που θα ωφελήσει τη ΔΕΗ περί τα 300 εκατ. ευρώ. Αυτή η μείωση δημιουργεί ένα σημαντικό περιθώριο για την τιμολογιακή πολιτική, ακυρώνοντας κάθε συζήτηση για αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

“Όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και στα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιβαρύνσεις, υποχώρησε το β’ εξάμηνο του 2017 κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 19 κρατών της Ευρωζώνης, με τη μέση τιμή των 100 KWh να είναι στην Ελλάδα φθηνότερη κατά το ένα τέταρτο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (16,2 έναντι 21,8 ευρώ). Όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών αλλά τελικά αυτές μειώθηκαν, παρότι ήταν ήδη σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωζώνης” συμπλήρωσε.

“Στο πλαίσιο της στροφής προς τις ΑΠΕ, στη μεταβατική περίοδο, στοχεύουμε οι νέες επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας να κατευθυνθούν σε αυτές – με μία σημαντική εξαίρεση: τη λειτουργία της 5ης μονάδας στην Πτολεμαΐδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε εξέλιξη επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ. Κατά τη μετάβαση απαιτείται, βέβαια, ειδική μέριμνα: Τα επόμενα χρόνια κάποιες από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας. Αυτό το κενό θα κληθούν τελικά να καλύψουν οι ΑΠΕ και κατά τη μεταβατική περίοδο, ως γέφυρα, μονάδες φυσικού αερίου” τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.