Quantcast
Πέρυσι Πορτογαλία, φέτος Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Πέρυσι Πορτογαλία, φέτος Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Ο ειδικός σε θέματα πυρκαγιών από το Διεθνές Παρατηρητήριο Πυρκαγιών στο Φράιμπουργκ Στέφαν Ρέμερμαν εκτιμά ότι πυρκαγιές σαν αυτές στην Ελλάδα θα επαναληφθούν. Θεωρεί ότι η Γερμανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη.


Σοκ έχουν προκαλέσει οι εικόνες της καταστροφής από τις πυρκαγιές που κάνουν το γύρο του κόσμου από την Ελλάδα, ωστόσο η αλληλεγγύη που επιδεικνύεται είναι πολύ μεγάλη. Η βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας έχει αρχίσει από χθες το βράδυ να καταφθάνει με αρχικά 64 πυροσβέστες από την Κύπρο. Ισπανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Κροατία και Πορτογαλία έχουν επίσης δηλώσει ότι θα στείλουν βοήθεια στην Ελλάδα.

Το θέμα των πυρκαγιών απασχολεί και τα γερμανικά ΜΜΕ και το Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF) μετέδωσε σήμερα συνέντευξη με τον Στέφαν Ρέμερμαν, ειδικό σε θέματα πυρκαγιών από το Διεθνές Παρατηρητήριο Πυρκαγιών στο Φράιμπουργκ. Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν γιατί οι πυρκαγιές στην Ελλάδα προκάλεσαν τόσα πολλά θύματα:

«Είναι η αρχή της σεζόν των πυρκαγιών στην Ευρώπη. Θυμόμαστε ότι πέρυσι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές με πάνω από 100 νεκρούς στην Πορτογαλία. Τώρα είναι η Ελλάδα. Πρόκειται για μια επανάληψη, την οποία θα πρέπει να αναμένουμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα ότι πολλοί άνθρωποι δεν είναι σωστά προετοιμασμένοι για να αντιδράσουν σε καταστάσεις, οι οποίες φυσικά μπορεί να επιφέρουν ραγδαίες εξελίξεις. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως για παράδειγμα τώρα στο Μάτι. Δυστυχώς είναι έτσι τα πράγματα που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα πάντα, παρά το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες -σε αντίθεση με τη Σουηδία- κάθε χρόνο έχουμε πυρκαγιές».

Δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι


Παρατηρούμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία προκαλεί σοβαρά προβλήματα και σε βόρειες χώρες όπως είναι η Λετονία, η Φινλανδία αλλά κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες η Σουηδία. Η Γερμανία, μια χώρα εύρωστη οικονομικά, πόσο καλά είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις;

«Διαπιστώσαμε πως εάν είχαμε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις δεν έχουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη, όπως αναφέρει και η εφημερίδα Rheinische Zeitung. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ στη Γερμανία δεν υπάρχει μια κεντρική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των πυρκαγιών και κάθε κρατίδιο ξεχωριστά δεν είναι σε θέση να διαθέσει ένα τέτοιο αεροσκάφος. Τότε θα χρησιμοποιήσουμε ελικόπτερα αλλά και τα ελικόπτερα είναι περιορισμένα. Ο γερμανικός στρατός δεν έχει τόσο ισχυρή παρουσία. Η αστυνομία έχει άλλα καθήκοντα. Συνολικά θα έλεγα πως δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι».


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.