Quantcast
Έκκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ - enikonomia.gr
share

Έκκληση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ

δημοσιεύτηκε:

Έκκληση προς όλες τις πλευρές για διάλογο αναφορικά με την απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τις 3 Σεπτεμβρίου απευθύνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Η απόφαση τηςΠανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίαςνα δέσει τα πλοία στα λιμάνια στις 3 Σεπτεμβρίου, σε μια περίοδο που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στην κορύφωσή της, συνιστά πλήγμα στην εθνική προσπάθεια ανόρθωσης και σταθεροποίησης της χώρας. Η προσπάθεια αυτή είναι κοινή και αφορά όλους» αναφέρει ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας πως η απρόσκοπτη εξέλιξη της τουριστικής περιόδου και η αποτροπή του πλήγματος που η εικόνα της χώρας θα υποστεί διεθνώς, είναι κρίσιμης σημασίας όπως κρίσιμης σημασίας είναι, όπως αναφέρει «και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, που στην πλειοψηφία τους δεν έχουν άλλο τρόπο σύνδεσης με την χερσαία χώρα, παρά μόνο την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία».

Η απεργία προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγονται τα εργασιακά του δικαιώματα τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, αλλά, όπως επισημαίνει, «αυτό ισχύει στο βαθμό που ο τρόπος διεκδίκησης των αιτημάτων δεν στρέφεται κατά της κοινωνίας».

Αναφέρει επίσης ο κ. Χατζημάρκος ότι «στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται o τόπος, έχει ανάγκη διαλόγου με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης και εθνικού συμφέροντος, που θα οδηγήσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές και ρεαλιστικές».



Τι αναφέρει η ΠΝΟ

«Απορρίψατε συλλήβδην όλα τα αιτήματά μας και δηλώσατε ευθέως ότι δεν πρόκειται να δοθεί καμία αύξηση στους μισθούς των ναυτικών, επικαλούμενοι διεθνή κρίση και αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων», τονίζει σε επιστολή της προς της ένωση των ακτοπλόων (Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας – ΣΕΕΝ) η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, αναφορικά με την 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει για τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου.

Η ΠΝΟ αναφέρει ότι «ο ΣΕΕΝ, ενώ είχε ορισθεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για τις 21/6/2018, ενήργησε μεθοδευμένα τορπιλίζοντας την όλη διαδικασία».

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών ζητεί από τους ακτοπλόους να επανεξετάσουν και να αναθεωρήσουν τη στάση τους αναφέροντας ότι «οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την ταλαιπωρία των τουριστών και του επιβατικού κοινού είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες».

Σημειώνεται ότι χθες ο ΣΕΕΝ σε επιστολή του προς την ΠΝΟ ζήτησε να αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα της απεργίας, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση επιβατών και οχημάτων στα νησιά.

Η ένωση των ακτοπλόων υποστήριξε ότι «οι μισθοί των ναυτικών έχουν παραμείνει σταθεροί σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους» ενώ σχετικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών για το 2018 ανέφερε ότι συμφωνεί για την ανανέωσή της με τους ίδιους όρους.

Ο ΣΕΕΝ στην επιστολή υπογράμμιζε επίσης ότι, λαμβανομένης της υψηλής κίνησης λόγω της περιόδου την ημέρα της απεργίας, ο κλάδος αδυνατεί να τακτοποιήσει μεγάλο αριθμό επιβατών σε άλλες αναχωρήσεις επιβατηγών πλοίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το εγκλωβισμό τουριστών στα νησιά και σοβαρό πρόβλημα στην τροφοδοσία των νησιών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.