Quantcast
Ατυπη Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας - enikonomia.gr
share

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής: Ο Τσίπρας ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας

δημοσιεύτηκε:

Αποστολή στο Σάλτσμπουρκ, Θάνος Αθανασίου

Ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του Σάλτσμπουργκ ζήτησε ο μηχανισμός να διαθέτει δικό του εξοπλισμό και στελέχη, αλλά και να δοθεί η σχετική προγραμματική προτεραιότητα ώστε να υπάρξει συμφωνία στο θεσμικό επίπεδο της ΕΕ πριν το τέλος του έτους.

“Αυτό θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες”.

“Ο μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα Κράτη Μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, κυρίως δεν αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως οι πυρκαγίες, – μέσα που θα είναι άμεσα στη διάθεση των Κρατών Μελών σε περίπτωση ανάγκης”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα ζήτησε όπως “η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα αυτό έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό Κρατών Μελών”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή τη συνοριοφυλακή αλλά είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες. Σειρά χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, υποστήριξαν την ελληνική άποψη και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.