Quantcast
Φίλης στον Realfm 97,8: Θέμα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ δεν υφίσταται -Με τη σημερινή φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ είναι δύσκολη μία σύμπραξη - enikonomia.gr
share

Φίλης στον Realfm 97,8: Θέμα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ δεν υφίσταται -Με τη σημερινή φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ είναι δύσκολη μία σύμπραξη

δημοσιεύτηκε:

“Ο στόχος είναι η ενδυνάμωση της ΕΡΤ, η αντιμετώπιση μίας πολιτικής, που και από τη ΝΔ επιχειρείται ουσιαστικά, απαξίωσης και κλεισίματος της ΕΡΤ” είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

“Η απαξίωση της ΕΡΤ αντιμετωπίζεται και με μέτρα συνολικής αναβάθμισης. Οι τελευταίοι που μπορεί να κάνουν κριτική για παράκεντρα και για παραδιοίκηση είναι η ΝΔ, η οποία έχει στο ιστορικό της βεβαρημένη πολιτική για την ΕΡΤ, άθλιας κομματικής παρέμβασης που κατέληξε στο ‘μαύρο’. Την έκλεισε και άνοιξε τη ΝΕΡΙΤ. Έκλεισε την ΕΡΤ διότι δεν μπορούσε να τη συντηρήσει άλλο και να την ελέγξει και έφτιαξε μία σκιά της ΕΡΤ που πλήρως την ήλεγχε. Αυτό έγινε. Η συζήτηση στον δημόσιο χώρο πρέπει να γίνεται με βάση τις απόψεις του καθενός και χωρίς να κάνουμε μία πολιτική που να ψάχνουμε για άλλες σκοπιμότητες”, σημείωσε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στη ‘βουτιά’ που έκαναν οι τραπεζικές μετοχές, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι “είναι σίγουρο ότι υπάρχει αυτό που λέμε σορτάρισμα από κερδοσκόπους, προσπάθεια να βγάλουν κέρδη με κερδοσκοπία. Είναι επίσης σίγουρο ότι υπάρχει το θέμα με τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζες, το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει, έχει έναν σχεδιασμό αλλά χρειάζεται και μία συνεννόηση με την ΕΚΤ. Πάντοτε η κερδοσκοπία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ζητήματα τα οποία υφίστανται… Είναι λάθος η αξιωματική αντιπολίτευση να αρχίζει μία σπέκουλα γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας”.

Σχετικά με την τοποθέτηση της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΙΝΑΛ σε μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ο κ. Φίλης ανέφερε μεταξύ άλλων: “Θέμα συγκυβέρνησης δεν υφίσταται και πιστεύω ότι και στις εκλογές θα φανεί ότι ο λαός θα επιλέξει μία από τις δύο ριζικά διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις, μία προοδευτική που θα έχει εκφραστή τον ΣΥΡΙΖΑ και μία συντηρητική, που δυστυχώς έχει και ακροδεξιές επιρροές, ένα πάντρεμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, που έχει εκφραστή τη ΝΔ. Η κ. Γεννηματά πρέπει να επιλέξει και αυτή με ποια από τις δύο προτάσεις θα πάει, και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα δεν γίνεται”.

“Η κυβερνητική συνεργασία με τον κ. Καμμένο είναι μία αναγκαστική, συγκυριακή συνεργασία και όχι στρατηγική επιλογή. Αφορά την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τα μνημόνια αλλά και με τη διαφθορά στη χώρα μας και τώρα που βγαίνουμε από τον κύκλο των καταναγκαστικών δανειακών συμβάσεων, προφανές είναι ότι θα αναζητηθούν άλλα πεδία συμφωνιών και συμπράξεων. Το εάν ο κ. Καμμένος θελήσει ή όχι να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση είναι θέμα ανοιχτό. Προφανώς με τη σημερινή φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολη μία σύμπραξη, αλλά όλα στην πολιτική είναι ρευστά” σημείωσε ο κ. Φίλης αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση και πρόσθεσε:

“Είναι προφανές ότι το δίλημμα των μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών είναι ένα δίλημμα το οποίο αφορά άλλα κόμματα και όχι τον ΣΥΡΙZA. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής, προγραμματικές συγκλήσεις και παίρνει την πρωτοβουλία αυτή… Η κ. Παπακώστα είναι μία ιδιαίτερη ευαισθησία που η συμμετοχή της στην κυβέρνηση δυναμώνει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν είναι πολιτικό κόμμα, είναι μία κίνηση πολιτική… Δεν χαλάει το προφίλ η κ. Παπακώστα. Στον ανασχηματισμό είναι πιο ισχυρή η συνιστώσα των ΑΝΕΛ με την ευρεία έννοια, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη συγκυρία δεν έχει να κάνει με στρατηγική επιλογή”.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους θεολόγους που ζητούν να μην διδάσκουν το βιβλίο του υπουργείου Παιδείας αλλά το προηγούμενο, ο κ. Φίλης είπε μεταξύ άλλων: “Αυτή η συμπεριφορά είναι έξω από την έννομη τάξη. Την ευθύνη για το τι διδάσκεται στο σχολείο την έχει η Πολιτεία, δεν την έχουν οι θεολόγοι. Άρα, ορθώς αντέδρασε το υπουργείο Παιδείας. Αλίμονο εάν ο καθένας διδάσκει ότι θέλει ή παρακωλύει τη διδασκαλία στην εκπαίδευση. Αυτό δεν έχει σχέση με την ελευθερία στην εκπαίδευση, είναι σκοταδιστικό”.

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.