Quantcast
Κουμουτσάκος: Η χώρα δεν χρειάζεται υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και ειδικού σκοπού - enikonomia.gr
share

Κουμουτσάκος: Η χώρα δεν χρειάζεται υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και ειδικού σκοπού

δημοσιεύτηκε:

«Η χώρα δεν χρειάζεται έναν υπουργό Εξωτερικών μερικής απασχόλησης και ειδικού σκοπού», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Σημειώνει πως κατανοεί ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να αφοσιωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών που η ΝΔ θεωρεί πως είναι επιζήμια, αλλά τονίζει ότι δεν είναι εύκολο για έναν πρωθυπουργό να έχει ως παράλληλο καθήκον το υπουργείο Εξωτερικών, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία όπου πολλά μέτωπα είναι ταυτόχρονα ανοικτά.

Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας της ΝΔ υπογραμμίζει πως ο τρόπος χειρισμού του θέματος της ΠΓΔΜ από την κυβέρνηση έδειξε εξ αρχής ότι το ζήτημα δεν θα πέρναγε χωρίς μεγάλες αναταράξεις. «Μια λύση με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να δοκιμάσει τα όρια της πολιτικής αντοχής», συνεχίζει και αναφέρει πως «η κυβερνητική συμμαχία κλυδωνίζεται και απαξιώνεται, διότι όταν τις συμμαχικές κυβερνήσεις δεν τις ενώνουν κάποιες κοινές αξίες ή προγραμματικές δεσμεύσεις, παρά μόνον ο κυνικός υπολογισμός νομής εξουσίας, τότε ο πολιτικός εκφυλισμός τους είναι αναπόδραστος».

Για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από μία ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κουμουτσάκος σημειώνει: «Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη δημιουργήσει τέτοια πολιτικο-διπλωματικά δεδομένα που η υπέρβασή τους απαιτεί τεράστια προσπάθεια. Τα κράτη ούτε αλλάζουν Συντάγματα σαν τα πουκάμισα, ούτε μπαινοβγαίνουν σε αμυντικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ. Θα βρεθούμε λοιπόν μπροστά σε διαμορφωμένες καταστάσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Όμως για εμάς πρώτο μέλημα είναι το εθνικό συμφέρον. Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε γι αυτό με αποφασιστικότητα και επιμονή». Επιπλέον προσθέτει: «Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας. Λαμβάνονται υπόψη και συνυπολογίζονται. Αλλά δεν μας πτοούν. Εφόσον η μάχη είναι για το συμφέρον της πατρίδας, είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι να τη δώσουμε».

Ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για διγλωσσία στην εξωτερική πολιτική. «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να παραμένει δισυπόστατη. Ένας πολιτικός και διπλωματικός Ιανός που αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής χωρίς στέρεη στρατηγική θεώρηση. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη το ιστορικό βάθος των ζητημάτων αλλά ούτε και το εύρος των επιπτώσεων. Το βλέπουμε και με το θέμα των 12 μιλίων. Πρόκειται για πρόχειρους και επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς που αντί να λύσουν προβλήματα, είτε τα επιτείνουν, είτε δημιουργούν επιπρόσθετα», αναφέρει.

Ειδικά για το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης με προεδρικό διάταγμα ο κ. Κουμουτσάκος λέει ότι η σχετική ανακοίνωση ήταν «μια ακόμα έξαρση εντυπωσιασμού».

«Ένα πυροτέχνημα με στόχο να ρίξει λίγο φως, για λίγα εικοσιτετράωρα στην υστεροφημία του απελθόντα υπουργού των Εξωτερικών. Όμως το θέμα είναι εθνικό, δεν είναι προσωπικό», επισημαίνει ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης λέει πως είναι γενική η πεποίθηση στο υπουργείο των Εξωτερικών ότι η περίοδος Κοτζιά το αφήνει βαριά τραυματισμένο, με σοβαρές δυσλειτουργίες και χαμηλό ηθικό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.