Quantcast
Κουτεντάκης: Μπορεί να υπάρξει επί της αρχής δέσμευση στο Σύνταγμα για δημοσιονομική υπευθυνότητα - enikonomia.gr
share

Κουτεντάκης: Μπορεί να υπάρξει επί της αρχής δέσμευση στο Σύνταγμα για δημοσιονομική υπευθυνότητα

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη συνταγματικής αναφοράς στη δημοσιονομική υπευθυνότητα τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ,Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84»,  ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι οι λογαριασμοί των φορέων του Δημοσίου πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης, ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η  λογοδοσία στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στο δημόσιο χρήμα.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η υποχρέωση δημοσιονομικής συμμόρφωσης στο Σύνταγμα έχει διάφορους κινδύνους, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός είναι εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιείται ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρχει δέσμευση σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αντιθέτως, μπορεί να υπάρχει επί της αρχής δέσμευση στο Σύνταγμα για δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στις περικοπές που έχουν γίνει κατά την περίοδο κρίσης, λέγοντας ότι δημοσιονομικά δεν είναι δυνατή η επιστροφή όλων των περικοπών που έχουν γίνει στην περίοδο της ύφεσης. 

Για τα υπερπλεονάσματα είπε ότι δεν προκύπτουν από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – οι οποίες δεν βελτιώνουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 
Οι οφειλές αυτές, πρόσθεσε, έχουν μειωθεί πολύ και δεν δημιουργούνται από έλλειψη ρευστότητας των δημοσίων φορέων, αλλά επειδή οι πληρωμές δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρόνο, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σχετικά με την υπερφορολόγηση είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στην περίοδο της ύφεσης αυξήθηκαν οι φορολογικές υποχρεώσεις και παράλληλα μειώθηκαν τα εισοδήματα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.