Quantcast
Ανοιχτή επιστολή από τους εκδότες Τύπου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - enikonomia.gr
share

Ανοιχτή επιστολή από τους εκδότες Τύπου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

δημοσιεύτηκε:

Μια μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την επαγγελματική δημοσιογραφία επιτρέποντας στους εκδότες Τύπου, μεγάλους και μικρούς, να εξαργυρώσουν το πολύτιμο ηλεκτρονικό τους περιεχόμενο, συζητείται επί του παρόντος από τις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν θέλετε ένα βιώσιμο μέλλον για τον επαγγελματικό και ανεξάρτητο Τύπο μας, εάν θέλετε ποιοτικό, αποτελούμενο από αληθινά γεγονότα περιεχόμενο, εάν θέλετε οι εκδότες να μπορούν να επενδύσουν στην επαγγελματική δημοσιογραφία, εάν είστε ανήσυχοι, όπως είμαστε εμείς, από την προοπτική των κενών σελίδων:

Τότε τώρα είναι η ώρα να δράσετε και να υποστηρίξετε το συγγενικό δικαίωμα του εκδότη (άρθρο 11), το οποίο ευρέως υιοθετήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα για τη μελλοντική ποικιλομορφία και τον πλουραλισμό του Τύπου στην Ευρώπη, που ενισχύει τη δημοκρατία μας.

Επί του παρόντος βρίσκεστε υπό την πίεση των ψηφιακών μονόλιθων για να αποδυναμώσετε το δικαίωμα των εκδοτών Τύπου με τρόπο που θα νομιμοποιεί ουσιαστικά τις πολύ επιθετικές πρακτικές που επιδιώκει να τερματίσει. Ορισμένες μηχανές αναζήτησης, συλλέκτες ειδήσεων και άλλες εταιρείες, των οποίων τα επιχειρηματικά μοντέλα βασίζονται στο να χρησιμοποιούν το πολύτιμο περιεχόμενο των εκδοτών Τύπου χωρίς άδεια ή αμοιβή, δεν επιθυμούν οι ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. να υιοθετήσουν ένα αποτελεσματικό δικαίωμα εκδότη.

Η τρέχουσα μεταρρύθμιση πρέπει να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη ανισορροπία διαπραγματευτικής δύναμης μεταξύ του Τύπου και των πλατφορμών. Το ψηφιακό οικοσύστημα πρέπει να λειτουργεί δίκαια για όλους: τους δημιουργούς περιεχομένου, τους διανομείς και τους καταναλωτές, όχι μόνο τους λίγους ισχυρούς και κυρίαρχους γίγαντες του διαδικτύου.

Η έγκριση του δικαιώματος του εκδότη, όπως περιέχεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα είναι η ευκαιρία σας να προωθήσετε επενδύσεις στην επαγγελματική δημοσιογραφία και να εξασφαλίσετε το μέλλον ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να εγκαταλείψει την κυριαρχία της αποδυναμώνοντας τον ρόλο του Τύπου στο δημοκρατικό διάλογο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.