Quantcast
Εν αναμονή της αύξησης του κατώτατου μισθού - Τι ισχύει σε Ισπανία και Πορτογαλία - enikonomia.gr
share

Εν αναμονή της αύξησης του κατώτατου μισθού – Τι ισχύει σε Ισπανία και Πορτογαλία

δημοσιεύτηκε:

Στα 633 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2019 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Ωστόσο η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ληφθεί μέσα στην εβδομάδα που μας έρχεται, πιθανόν την Τρίτη, καθώς τότε πρόκειται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια την υπουργό Εργασίας. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι, το 2012, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υπέστησαν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 22% καθώς είδαν το μισθό τους από 751 ευρώ να περικόπτεται και να φτάνει στα 586 ευρώ, ενώ για τους νέους έως 25 ετών ο μισθός μειώθηκε από τα 751 ευρώ στα 510 ευρώ, δημιουργώντας έτσι «τον υποκατώτατο μισθό» και θέτοντας ηλικιακές διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζομένους.

Πώς διαμορφώνεται σε Ισπανία – Πορτογαλία

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, χώρες που παρότι βίωσαν κι αυτές με τη σειρά τους τις πολιτικές λιτότητας και τα μνημόνια, πραγματοποίησαν αυξήσεις στον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Αναλυτικά:

-Η Πορτογαλία για τέταρτη συνεχή χρονιά αυξάνει τον κατώτατο μισθό – κάθε αύξηση είναι της τάξεως του 5%, και πλέον στο 2019 αναμένεται να σπάσει το φράγμα των 600 ευρώ.

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ προχώρησε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% – το υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην Ευρωζώνη, ο οποίος πλέον από 858 ευρώ τον μήνα θα ανέλθει στα 1.050 ευρώ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.