Quantcast
Πατούλης: Αντίθετος ο Χαρίτσης στη μεταφορά διαθεσίμων των ΟΤΑ - enikonomia.gr
share

Πατούλης: Αντίθετος ο Χαρίτσης στη μεταφορά διαθεσίμων των ΟΤΑ

δημοσιεύτηκε:

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, είναι αντίθετος στην υποχρέωση μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ (Δήμων και Περιφερειών) στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στο Δ.Σ, της ΚΕΔΕ που συνεδρίασε σήμερα.

Ο κ. Πατούλης είπε ότι επικοινώνησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον κ. Χαρίτση, προσθέτοντας ότι ο υπουργός έχει ήδη θέσει το θέμα στον πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο αίτημα του α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης για συνάντηση μαζί του.

Την περασμένη Παρασκευή -μια ημέρα μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε το θέμα της υπουργικής απόφασης για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων- εστάλη από τη Νομική Υπηρεσία της ΚΕΔΕ ενημερωτικό υπόδειγμα σχετικής απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου προς όλους τους δήμους της χώρας. Η αποστολή προς τους δήμους κρίθηκε δόκιμη, καθώς το δικαίωμα προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης λήγει στις 24 Φεβρουαρίου.

Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, με βάση τον «Κλεισθένη», στην εκλογική διαδικασία στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, υπήρξε ενημέρωση ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στους εκλογικούς συνδυασμούς και θα ανέρχεται στον αριθμό των μελών του δημοτικού συμβουλίου συν το 50% .

Επίσης, σε ό,τι αφορά τους προέδρους των Κοινοτήτων έχουν υπάρξει δύο αλλαγές: Σύμφωνα με την πρώτη αλλαγή, όποιος υποψήφιος για πρόεδρος Κοινότητας λαμβάνει άνω του 50% των ψήφων, ορίζεται αυτόματα πρόεδρος της Κοινότητας. Σύμφωνα με τη δεύτερη αλλαγή, καταργούνται οι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια των Κοινοτήτων και επικεφαλής θα αναδεικνύεται όποιος λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Εάν κάποιος δεν έχει λάβει το 50% των ψήφων, θα διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία μεταξύ των δύο πρώτων. Οι παραπάνω αλλαγές θα εμπεριέχονται σε τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί σε επερχόμενο νομοσχέδιο.

Επίσης, κατά τη συνεδρίαση τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής των γεωγραφικών ορίων για κάποιους δήμους της Αττικής. Όπως ενημέρωσε ο κ. Πατούλης, επικοινώνησε σήμερα με επιτελείς του υπουργείου Εσωτερικών και έλαβε τη διαβεβαίωση από τη διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΣ ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα επαναπροσδιορισμού ορίων δήμων.

Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Κ. Πουλάκης, από την πλευρά του, απάντησε στον κ. Πατούλη λέγοντας ότι όλα τα χειρίζεται ο υπουργός και ότι εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, θα ειπωθεί από τον υπουργό.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.