http://www.enikonomia.gr/timeliness/210325,kontonis-ston-realfm-978-afto-to-schedio-poinikou-kodika-eiche-pa.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_210325_6a29bfc603-af915f402902815e.jpg "Οι διατάξεις που τίθενται προς αναθεώρηση και οι υφιστάμενες που θα τροποποιηθούν αλλά και αυτές που δύναται η επόμενη Βουλή... 3/15/2019 1:57:56 PM

Κοντονής στον Realfm 97,8: Αυτό το σχέδιο Ποινικού Κώδικα είχε παραδοθεί σε εμένα - Δεν το έθεσα σε διαβούλευση γιατί είχε προβληματικές διατάξεις

Κοντονής στον Realfm 97,8: Αυτό το σχέδιο Ποινικού Κώδικα είχε παραδοθεί σε εμένα - Δεν το έθεσα σε διαβούλευση γιατί είχε προβληματικές διατάξεις

"Οι διατάξεις που τίθενται προς αναθεώρηση και οι υφιστάμενες που θα τροποποιηθούν αλλά και αυτές που δύναται η επόμενη Βουλή να προσθέσει στο Σύνταγμα είναι πάρα πολλές και πολύ σημαντικές" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Παίρνει τέλος αυτή η διάταξη του Συντάγματος που προστάτευε με έναν προκλητικό τρόπο και θα έλεγα αδιανόητο για ένα κράτος Δικαίου, το πολιτικό προσωπικό με το οποίο εμπλέκετο σε παράνομες δραστηριότητες και είχε επιτελέσει πράξεις που είχαν ποινικό ενδιαφέρον. Είναι το γνωστό άρθρο 86 του Συντάγματος που μετά την τροποποίηση του και την κατάργηση του θα έχουμε και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Επομένως, η Συνταγματική Αναθεώρηση και εκτεταμένη ήταν, τουλάχιστον η πρόταση, και σημαντικά θέματα είχε" ανέφερε.

"Δεν είχα υπερψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία και εχθές τις διατάξεις για την αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προκύπτει από την Βουλή και πρέπει να προκύπτει με ευρεία συναίνεση των κομμάτων. Αυτός είναι ο ρόλος του και λίγο έως πολύ τα είχαμε καταφέρει, γινόταν αυτό, τώρα τίθεται σε αμφιβολία αυτή η ευρύτατη αποδοχή που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή του ΠτΔ" σχολίασε.

Σχετικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στον Ποινικό Κώδικα είπε ότι "Είναι πολλές οι διατάξεις που είναι προβληματικές και στο γενικό μέρος του Ποινικού Κώδικα και στο ειδικό μέρος που περιγράφονται τα επί μέρους αδικήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αυτό το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση είχε παραδοθεί σε εμένα όταν ήμουν υπουργός Δικαιοσύνης. Αυτά τα πράγματα τα είχα επισημάνει και γι'αυτό δεν είχα θέσει σε διαβούλευση τον Κώδικα αν δεν γίνουν πρώτα οι αναγκαίες αλλαγές. Αυτό είχα πει τότε. Γι'αυτό τον λόγο είχα προβλέψει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης να συσταθεί νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία πάνω στους Κώδικες για να μην πάει χαμένη η δουλειά, καθώς έχει κάποια θετικά στοιχεία, να μην επισημαίνουμε μόνο τα αρνητικά, θα έκανε το τελικό ξεκαθάρισμα και θα φέρναμε τους Κώδικες μετά από αυτή τη διαδικασία. Εδώ επελέγη να δοθεί στη διαβούλευση το αρχικό σχέδιο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με τα προβλήματα τα οποία έχει και είχαν επισημανθεί και από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την δική μου αποχώρηση, πράγμα που δημιούργησε όλη αυτή την ένταση εκ του μη όντως".

Ερωτηθείς αν θα διορθωθούν τα κακώς κείμενα απάντησε "Θα πρέπει. Διότι τελικά τους Κώδικες τους φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση η Κυβέρνηση, η οποία αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη της ψήφισης. Επομένως, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος, δεν ξέρω ποιον θα επιλέξει ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, για να μην υπάρχουν τα προβήματα. Αυτοί που αντέδρασαν για επιμέρους ζητήματα, είχε απόλυτο δίκαιο η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν είχα δει εγώ να μειώνεται η ποινή στο μισό του διευθύνοντος εγκληματικής οργάνωσης, τι θέλετε τώρα; Τι να πούμε; Φτάνουμε σε σημεία που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αγγίζουν τα όρια της ατιμωρησίας".

Για το θέμα των μολότοφ σημείωσε "Και εκεί πρέπει να υπάρχει μια αυστηρότητα. Δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο καθημερινά προκαλεί την κοινή γνώμη και τους πολίτες, κινδυνεύουν ζωές, έχουν χαθεί ζωές. Θυμάμαι μια συνάδελφό σας, της οποίας της καιγόταν το πόδι. Περιουσίες καταστρέφονται. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα για να καταλαβαίνει και ο άλλος ότι εδώ δεν είναι παιχνίδι και δεν είναι μια απλή παραβατικότητα, είναι ένα σοβαρό αδίκημα, που πρέπει η κοινωνία και η δικαιοσύνη να τα αντιμετωπίσει αυστηρά".

Ακούστε το ηχητικό:Πηγή: enikos.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ