Quantcast
Η Αθήνα ανησυχεί για το «διαζύγιο» ΗΠΑ - Τουρκίας - enikonomia.gr
share

Η Αθήνα ανησυχεί για το «διαζύγιο» ΗΠΑ – Τουρκίας

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Η ρήξη του Ερντογάν με το ΝΑΤΟ και η στροφή του προς τη Μόσχα προβληματίζουν τους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, που εκτιμούν ότι η Άγκυρα θα είναι ανεξέλεγκτη εκτός Συμμαχίας.

Ανησυχία προκαλεί στην Αθήνα το διαφαινόμενο «διαζύγιο» της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.


Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η πιθανή ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών για το θέμα αυτό, σε συνδυασμό με τη στροφή του Ερντογάν προς τη Μόσχα, θα μπορούσε να οδηγήσει την Τουρκία ακόμα και εκτός ΝΑΤΟ και να την καταστήσει εντελώς ανεξέλεγκτη.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα φοβάται επικίνδυνα παιχνίδια και κλιμάκωση της έντασης από την Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, με τη στήριξη της Μόσχας, καθώς τα συμφέροντα των δύο χωρών στην περιοχή ταυτίζονται.

Ενα πρώτο δείγμα γραφής για τις τουρκικές προθέσεις ήταν η επιστολή-πρόκληση της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία διεκδικεί για λογαριασμό της τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες πέραν του 28ου Μεσημβρινού (δηλαδή από τη Ρόδο έως τις κυπριακές ακτές), αγνοώντας όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μεγάλων νησιών, όπως είναι η Ρόδος και η Κρήτη, καθώς και τα δικαιώματα της Κύπρου.


Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.