Quantcast
Σταθάκης: Το σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ είναι αυξήσεις 30-50% στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση μέσω τριχοτόμησης - enikonomia.gr
share

Σταθάκης: Το σχέδιο της ΝΔ για τη ΔΕΗ είναι αυξήσεις 30-50% στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση μέσω τριχοτόμησης

δημοσιεύτηκε:

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να ξανα-αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 30%-50%, όπως έκανε την περίοδο 2012-14, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ -και εκ νέου υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια- Γιώργος Σταθάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ, όπως τις περιέγραψε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Από το 2010 στο 2014 η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 60%, ενώ την περίοδο από το 2015 μέχρι σήμερα μηδέν. Η πολιτική της ΝΔ είναι επιστροφή στο 2014, αυξήσεις στα τιμολόγια και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσα από την τριχοτόμηση».

Όπως διευκρίνισε, το σχέδιο της τριχοτόμησης αφορά «μικρή ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, δεύτερον τον ΑΔΜΗΕ, που εμείς δεν πουλήσαμε το 66% όπως ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά κρατήσαμε το 51% και βάλαμε στρατηγικό επενδυτή την κινέζικη State Grid με 24%, φτιάχνοντας μια εταιρεία-μοντέλο που διπλασίασε την αξία της από το 2015 μέχρι σήμερα και φυσικά πώληση του 17% του πακέτου ΔΕΗ, της μεγάλης ΔΕΗ, για να πέσει το Δημόσιο από το 51% στο 34%». «Αυτό ήταν το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το 2014, αυτό είναι το σχέδιο της ΝΔ και σήμερα», εκτίμησε ο υπουργός, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι «επανέρχεται η ΝΔ με πρόταση να πωληθεί ποσοστό του, για να πέσει το Δημόσιο κάτω από το 51% και κ. Χατζηδάκης ο ίδιος δήλωσε ότι και σε αυτή την αγοροπωλησία, την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΑΔΜΗΕ, προνομιακή θέση θα έχει η κινεζική State Grid».

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα και τις επενδύσεις από την ΔΕΗ στον τομέα αυτό, ο υπουργός επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι η ένατη χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Βγήκε η διεθνής έκθεση του Οργανισμού για την ενέργεια, είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης και ένατοι παγκοσμίως. Αυτό γίνεται γιατί το 29% της ενέργειας που παράγεται σήμερα στην Ελλάδα, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά -σχεδόν το 1/3 της ενέργειας- είναι από ανανεώσιμες πηγές, άρα η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα στον τομέα αυτό. Το στρατηγικό μειονέκτημα της ΔΕΗ είναι ότι έχει τα υδροηλεκτρικά, τα οποία είναι σημαντικά και καθοριστικά -σχεδόν το 10% της ενέργειας της χώρας- αλλά δεν μπήκε στα αιολικά και φωτοβολταϊκά, που αποτελεί και βασική στρατηγική της για τα αμέσως επόμενα χρόνια, όπου η ΔΕΗ έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ΑΠΕ».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για το θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά της Κρήτης ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «αύριο το πρωί θα γίνει η υπογραφή του πρώτου οικοπέδου», ενώ «έχουμε υπογράψει όλες τις συμβάσεις για το Ιόνιο». Όπως, διευκρίνισε «τα δύο οικόπεδα της Κρήτης νότια και νοτιοδυτικά είναι τα πιο φιλόδοξα, διότι οι πιο πολλές ενδείξεις μιλούν για μία συνέχεια και μία συσχέτιση με τα οικόπεδα που έχουν ανακαλυφθεί από την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, συνεπώς υπάρχει μία αισιοδοξία». «Παρ’ όλα αυτά», πρόσθεσε, «εμείς κρατάμε γενικώς χαμηλούς τόνους, δεν υπερθεματίζουμε κάτι, ούτε προαναγγέλλουμε πράγματα, περιμένουμε, θα ξεκινήσουν οι έρευνες, είναι δύο χρόνια το ερευνητικό στάδιο και τότε θα έχουμε τα σίγουρα αποτελέσματα για τα οικόπεδα αυτά».

Ωστόσο, «από την άλλη το γεγονός ότι στα οικόπεδα αυτά συμμετέχουν η ExxonMobil και η Total, υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλες εταιρείες, που είναι γνώστες αυτών των πραγμάτων».

«Εναπόκειται σε εμάς να κινητοποιήσουμε έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων»

Όσον αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες τις 7ης Ιουλίου και τη δυνατότητα ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώθηκαν στις ευρωεκλογές ο κ. Σταθάκης τόνισε: «Οι ευρωεκλογές είχαν άλλα χαρακτηριστικά, είχαν μία διαφορετική προσέγγιση και από την πλευρά των ψηφοφόρων. Τώρα είναι άλλο το δίλημμα, υπάρχει μια κινητικότητα, εγώ θεωρώ ότι κλείνει η ψαλίδα, εναπόκειται σε εμάς να επανενεργοποιήσουμε έναν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων -κοντά στο ένα εκατομμύριο- οι οποίοι μας γύρισαν μεν την πλάτη, αλλά δεν μετατοπίστηκαν προς τη Νέα Δημοκρατία ή άλλες πολιτικές δυνάμεις του κοινοβουλίου».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές τον Αύγουστο, αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Παρακολουθώ με δέος τον κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τις δηλώσεις και την αντιφατικότητά του, αλλά για πρώτη φορά αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας μικρός εκβιασμός απέναντι στους ψηφοφόρους, που μάλλον δεν προσθέτει στην ποιότητα του πολιτικού μας βίου».

Σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ ο κ. Σταθάκης παρατήρησε: «Στηρίζεται σε έναν μύθο. Ο μύθος είναι το 4% ανάπτυξη και με βάση αυτόν τον μύθο προανήγγειλε σημαντικές φοροαπαλλαγές τις οποίες τις υποκατέστησε, έβγαλε το 2019 από την εικόνα, διότι πλέον ήταν εξόφθαλμα εξωπραγματικό και το αντικατέστησε με τη λέξη σταδιακά. Οι πρόχειρες αποτιμήσεις των φοροελαφρύνσεων που προτείνει είναι περίπου 4% του ΑΕΠ (4,1% με 4,2% του ΑΕΠ), δηλαδή πάνω από το πλεόνασμα 3,5% που είναι δεσμευμένη η χώρα. Έχουμε έναν μύθο και φοροελαφρύνσεις που είναι μάλλον εξωπραγματικές, σε αντίθεση με τη ρεαλιστικότητα που έχουν οι φοροελαφρύνσεις, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το 2,5% ανάπτυξη, απόλυτα ενταγμένες στην τήρηση του πλεονάσματος 3,5% μέχρι το 2022».

Σε ό,τι αφορά την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Σταθάκης παρατήρησε ότι «η δεξιόστροφη μεροληψία του ΚΙΝΑΛ γίνεται άκρως προβληματική και σε πλήρη αντίθεση με τις τάσεις που υπάρχουν στον σοσιαλιστικό χώρο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου έχει ανακάμψει ο σοσιαλιστικός χώρος».


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.