Quantcast
Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν deals με επιχειρηματικά συμφέροντα - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Πυρά Τσίπρα κατά Μητσοτάκη: Έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν deals με επιχειρηματικά συμφέροντα – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

«Δεν το μετάνιωσα που πήγα στον ΣΚΑΪ, ήταν μία συνέντευξη δύσκολη και σκληρή», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή ”Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γιώργο Παπαδάκη.

«Άλλωστε, έχω συνηθίσει να κάνω πολιτική στο πιο σκληρό περιβάλλον», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του γιατί «μετά από δύο ώρες συνέντευξη, δεν βρήκαν 15 λεπτά χρόνο να συζητήσουμε τα κρίσιμα εθνικά και οικονομικά θέματα. Μόνος μου έθεσα στο τέλος της συνέντευξης το Μακεδονικό».

«Το χάρηκα και το διασκέδασα. Δεν κρύβομαι από τους πολίτες. Κανείς δεν μπορεί να μου καταμαρτυρήσει ότι κρύφτηκα, φοβήθηκα και δεν βγήκα να αντιμετωπίσω τους πολιτικούς μου αντιπάλους. Ο βασικός πολιτικός μου αντίπαλος έχει επιλέξει να κάνει ασφαλή διέλευση σε αυτές τις εκλογές. Επιλέγει ασφαλή επικοινωνιακά περιβάλλοντα και απέφυγε το debate με εμένα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Αν εκλεγεί αύριο το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, που εγώ πιστεύω ότι είναι ανοιχτή η μάχη, δεν θα την κατηγορήσει την ΝΔ εάν κόψει συντάξεις, διότι το έχει πει ή ότι θα κάνει απολύσεις από το Δημόσιο γιατί το έχει πει ή εάν θα προχωρήσει σε ευχέρεια προς τους εργοδότες για 7ήμερη εργασία, διότι το έχει πει, αλλά δεν έχει πει πώς θα τα κάνει όλα αυτά», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η ΝΔ έχει καταφέρει να τα πει όλα, δίχως να δεσμεύεται στα κρίσιμα ζητήματα, όπως πχ. η περικοπή στις συντάξεις».


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «για ποιόν λόγο χρειάζεται νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μετά από την δική μας, που έκανε βιώσιμο και πιο δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα, με την ενοποίηση των Ταμείων», λέγοντας πάντως ότι υπήρχαν «αγκάθια», τα οποία σταδιακά αντιμετωπίζονται. «Σταματάει πια η διαρκής κατηφόρα των περικοπών στις συντάξεις, υπάρχουν πια και μικρές αυξήσεις, ενώ έχουμε καταφέρει να ανατρέψουμε την επιδίωξη των πιστωτών για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτό που νοιάζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είναι εάν θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις τους κι αυτό το διασφαλίσαμε», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας «έρχεται τώρα η ΝΔ και λέει εγώ το Ασφαλιστικό θα το αλλάξω, διότι χρειάζεται κύμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στον απόηχο του σάλου από τις δηλώσεις Παπαδημητρίου για την αξιοποίηση του «μαξιλαριού ασφαλείας» και της πιστοληπτικής γραμμής, «εμείς αξιοποιήσαμε μέρος του για κοινωνική πολιτική, ενώ η ΝΔ λέει «εμείς θα πάρουμε τα 37 δις και θα τα δώσουμε στις τράπεζες», στις τράπεζες τις οποίες έχουμε πληρώσει τέσσερις και πέντε φορές», υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ δεν έχει διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά μόνο αυτό για την πιστοληπτική γραμμή.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι εάν εφαρμοστεί το σύστημα που προτείνει η ΝΔ για το Ασφαλιστικό, με διακοπή της καταβολής εισφορών από τους ασφαλισμένους για την επικουρική ασφάλιση, αυτό θα σημάνει «τρύπα» στα έσοδα, η οποία θα οδηγήσει σε περικοπή των συντάξεων, προσθέτοντας ότι «εμείς αντί να μειώσουμε τις συντάξεις, δώσαμε την 13η σύνταξη, η οποία είναι ίση με το παλιό «Δώρο Πάσχα», μέτρο που θα είναι μόνιμο και εάν μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια θα την δώσουμε δύο φορές μέσα στον χρόνο». Παράλληλα, στράφηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι «έχει πει πως θα καταργήσει την 13η σύνταξη, όμως το έχει πει με έναν τρόπο που δεν είναι τόσο σκληρός, υποστηρίζοντας ότι για να δοθεί στο τέλος του χρόνου θα πρέπει η ελληνική οικονομία να έχει ρυθμό ανάπτυξης 4%. Μα είναι δυνατόν, σε έναν χρόνο να πάει η ανάπτυξη στο 4%».


Όπως είπε για τα μέτρα που κλήθηκε να πάρει η Κυβέρνηση του, «ο Καραμανλής είδε το «τσουνάμι» και στην μέση της θητείας του έκανε εκλογές και άφησε την χώρα με 24 δις πρωτογενές έλλειμμα, ενώ εμείς έχουμε αποθεματικά 37 δις. Το ίδιο ο Γιώργος Παπανδρέου που έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Η Κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε όλους τους σκληρούς φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ και το 83% της φορολογικής επιβάρυνσης. Πότε γέμισε η αγορά με «λουκέτα»;». Εμείς δεν λέμε ότι τα καταργήσαμε αμέσως, αλλά σταδιακά καταφέραμε να βγάλουμε την χώρα από το μνημόνιο. Εμείς δεν έχουμε ούτε την Λαγκάρντ ούτε τον Ντράγκι ούτε κανέναν άλλον να καθορίζει την δημοσιονομική πολιτική».

Σε ότι αφορά την διαχείριση του πρώτου εξαμήνου του 2015, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπήρχαν αδυναμίες στην προετοιμασία μας, αλλά και καλύτερα προετοιμασμένοι να ήμασταν, ήταν αποφασισμένη για να μας πιέσει η απέναντι πλευρά. Είναι άλλο πράγμα να με κατηγορούν για ψεύτη και άλλο πράγμα να έχω τιμήσει την εντολή του ελληνικού λαού και να έχω δώσει την μάχη με εντιμότητα», προσθέτοντας «ο Βαρουφάκης έχει κάνει πολλά στραβά, αλλά από την στιγμή που από την άλλη πλευρά είχαν αποφασίσει την ποσοτική χαλάρωση και να αφήσουν την Ελλάδα εκτός, όταν είχαν αποφασίσει να αφήσουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, η πραγματικότητα είναι ότι και ο «Μέσι της πολιτικής» να ήταν στην θέση του δεν θα είχε καταφέρει πολλά περισσότερα».

«Εμείς εκείνη την εποχή κάναμε ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε σήμερα όλοι μαζί να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά. Κάναμε ένα βήμα πίσω, αλλά δεν ξεχάσαμε ούτε μια στιγμή τους πολλούς για τους οποίους αγωνιζόμαστε», λέγοντας ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι «οι πολίτες δεν μας γύρισαν στην πλάτη» και συμπληρώνοντας ότι το κόμμα του κρίνεται αυστηρότερα, καθώς «υπάρχουν μεγαλύτερες προσδοκίες από εμάς».

Όπως συμπλήρωσε, «ούτε την ψυχή μας χάσαμε ούτε τον προσανατολισμό μας, ενώ μας κατηγορούν ότι προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Είχαμε υποχρέωση να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει σαν την Βουλγαρία ή την Ρουμανία, γι΄ αυτό κάναμε αυτήν την επιδοματική πολιτική, ενώ το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

«Τρεις οικογένειες στην Ελλάδα είχαν φέρει την χώρα στον γκρεμό, έβαλαν εμάς να διασώσουμε την χώρα και μας φωνάζουν ότι «η χώρα ανήκει σε εμάς» και μας κουνάνε το δάχτυλο, επειδή βγάλαμε την χώρα στο ξέφωτο. Το κρίσιμο δίλημμα σε αυτές τις εκλογές είναι εάν θα γυρίσουμε ξανά πίσω, σε αυτούς που έφεραν το 83% της φορολογίας και την ανεργία στο 28%. Θα εμπιστευτούμε ξανά αυτούς που μας οδήγησαν τον γκρεμό;», είπε ο κ. Τσίπρας.


Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η ΝΔ έχει «κρυφό πρόγραμμα» και εξαπολύοντας τα «πυρά» του στην ΝΔ, ανέφερε ότι «το χειρότερο είναι ότι μέσα από αλαζονεία και βεβαιότητα ότι οι πρίγκιπες θα επανέλθουν στους θρόνους τους, έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν deals με επιχειρηματικά συμφέροντα», αναφέροντας ως παράδειγμα το Ασφαλιστικό και τον τομέα της Υγείας. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η ΝΔ έχει ήδη ντιλάρει για την ΔΕΗ, με βασικό στόχο την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων με αιχμή την αξιοποίηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων της επιχείρησης, γι΄ αυτό και την απαξιώνουν δημοσίως».

Σε ότι αφορά το Ελληνικό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς τρέξαμε το έργο, αλλά αλλάξαμε την αρχική σύμβαση. Όμως, έπεσαν οι μάσκες και για τον παραχωρησιούχο. Υπάρχει και εδώ deal με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να εκχωρήσει άδεια με περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο».

«Έγιναν και λάθη έγιναν και παραλείψεις, αλλά αυτή η διακυβέρνηση πέτυχε δύο σημαντικά πράγματα: το πρώτο είναι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η διακοπή της άρσης κυριαρχίας της χώρας. Δεν κηρύξαμε πτώχευση, ενώ η χώρα πήγαινε στο γκρεμό, αλλά γυρίσαμε την κατάσταση, ρυθμίσαμε το χρέος, μειώσαμε το κόστος δανεισμού και τώρα κάποιοι θέλουν να βάλουν χέρι στο «μαξιλάρι ασφαλείας» και να μας οδηγήσουν πίσω στα μνημόνια», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι έγιναν προσλήψεις και προσπάθειες βελτίωσης σε τομείς όπως η Υγεία και η Παιδεία, όπου «οι αλλαγές έγιναν όχι μόνο υπέρ των αδύναμων, αλλά και της μεσαίας τάξης. Τώρα λέμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά. Εγώ ήμουν Πρωθυπουργός στην περίοδο των Μνημονίων, όταν οι άλλοι έκαναν πίσω, εγώ τα έβγαλα πέρα. Εγώ δεν ζητώ μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά την εντολή για να κυβερνήσουμε, τώρα που μπορούμε, χωρίς δεμένα χέρια».

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορές σε μέτρα και εξαγγελίες για μειώσεις φόρων και κοινωνική πολιτική, σημειώνοντας ότι «οι εταίροι μας σχολίασαν με θετικά σχόλια την πρόταση μας για αξιοποίηση μέρους από το «μαξιλάρι ασφαλείας», διότι τους δίνει ρευστό, αυτό δηλαδή που θέλουν, να πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Έτσι, εμείς μειώνουμε τα πλεονάσματα και παράλληλα λαμβάνουμε μέτρα, χωρίς να παραβιάζουμε την συμφωνία», επιτιθέμενος εκ νέου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ θέλει να δώσει αυτά τα χρήματα στις τράπεζες και ακόμη ότι προαναγγέλλει κύμα μεταρρυθμίσεων χωρίς να λέει ποιες ακριβώς είναι, λέγοντας ότι «η ΝΔ θέλει όσα ζητούσε το ΔΝΤ, όπως η τήρηση του κανόνα 1:5 στις προσλήψεις στο Δημόσιο».

Σε ότι αφορά την τραγωδία στο Μάτι και όσα είπε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας ότι «δεν είχα ενημέρωση στο αεροπλάνο και δεν γνώριζα για νεκρούς την ώρα της σύσκεψης», ο Πρωθυπουργός είπε ότι «το τελευταίο που με ενδιέφερε εκείνη την ώρα δεν ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, αλλά εάν θα μπορούσε να σωθεί έστω ένας άνθρωπος», προσθέτοντας ότι «είναι αθλιότητα αυτό που έγινε τις επόμενες ημέρες, αυτή η «τυμβωρυχία» σε ανθρώπινες ζωές για να υπάρξουν πολιτικά οφέλη», συμπληρώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει το παιχνίδι που παίζεται, όπως και στο Μακεδονικό».

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας «αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απολογηθεί για τις επιστολές του Κώστα Καραμανλή που εκχωρούσε από το 2005 το όνομα «Μακεδονία», τις οποίες τις γνωρίζαμε, αλλά δεν θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε, διχάζει τον λαό, κάνοντας πατριδοκαπηλία και ποτίζοντας φαρμάκι τον λαό, τον οποίο έβγαλε στον δρόμο». Όπως συμπλήρωσε, «εμείς καταφέραμε να έχουμε μια φίλη χώρα που ονομάζεται όχι σκέτο Μακεδονία, αλλά Βόρεια Μακεδονία. Εμείς καταφέραμε να πάρουμε πίσω την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Εμείς καταφέραμε τα ελληνικά αεροσκάφη να επιτηρούν την γειτονική χώρα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν τα τούρκικα αεροσκάφη», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «θέλει να κάνει πατριδοκαπηλία και πουλάει εθνικισμό στη νεολαία. Έβγαλαν τον κόσμο στον δρόμο και τον πότισαν με φαρμάκι εθνικιστικό»

«Αισθάνομαι ήδη δικαιωμένος από την πραγματικότητα και την ζωή από αυτές τις επιλογές και αυτή η παράταξη την οποία εκπροσωπώ, η ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, δεν είπε ποτέ ψέματα στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «την Κυριακή δεν είναι το β΄ ημίχρονο των ευρωεκλογών, είναι ένας άλλος αγώνας και το μόνο σημείο στο οποίο συμπίπτω με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι η κάλπη θα είναι άδεια το πρωί της Κυριακής και θα γεμίσει από την αρχή. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, μετά από 10 χρόνια ψηφίζουν το κόμμα που θα εφαρμόσει το σχέδιο που έχει στα δικά του συρτάρια και όχι αυτό των δανειστών», κλείνοντας δηκτικά ότι «αν κάποια κόμματα έχουν προγράμματα με αυτά που μοιάζουν με των δανειστώ, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός».

Δείτε το βίντεο:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.