Quantcast
Μέτρα 6,5 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί - enikonomia.gr
share

Μέτρα 6,5 δισ. ευρώ ζητούν οι θεσμοί

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σε μια διαπραγμάτευση που θυμίζει αυτές που είχαμε συνηθίσει από το 2010 εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν τώρα από την Ελλάδα να πάρει νέα μέτρα ύψους 6,5 δις ευρώ και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ.

Παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το σημερινό Eurogroup θα πιστοποιήσει μεν μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αλλά δεν θα δώσει λύση στο θέμα της ρευστότητας.

Το οικονομικό επιτελείο με τον πρώτο κ. Βαρουφάκη επιμένει σε μια αισιόδοξη οπτική των πραγμάτων με την συμφωνία να είναι θέμα ημερών.

Χθες όμως ο κ. Βούτσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ομολόγησε αυτό που όλοι γνώριζαν και δεν ομολογούσαν.

Ότι μετά την κατ αρχήν σύγκλιση στην αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος τώρα οι δανειστές ζητούν να επιτευχθεί πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι χωρίς μέτρα η Ελλάδα θα οπισθοχωρήσει σε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς για να επιτευχθεί συμφωνία το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα που ισοδυναμούν με 3,5% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 6,5 δις ευρώ στους επτά και κάτι μήνες που απομένουν για το 2015 ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.

Με άλλα λόγια η διαπραγμάτευση έχει γυρίσει πίσω στο χρόνο και συνεχίζεται στο ίδιο σενάριο . Το συγκεκριμένο μέγεθος θεωρείται βέβαιο ότι θα επανεξεταστεί προς τα κάτω αλλά θα χρειαστεί χρόνος στις ελληνικές αρχές για να πείσουν του δανειστές.

Χρόνος , που απλώς δεν υπάρχει ,αφού το μνημόνιο που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 έχει πλέον ζωή άλλες 40 ημέρες.

Από την ελληνική πλευρά έχει σημάνει συναγερμός και εκπέμπονται κατευναστικά μηνύματα ώστε να μην υπάρξει ρήξη στο Κυβερνητικό σχήμα η Χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου έγινε για να επανεπιβεβαιώσει την ύπαρξη των κόκκινων γραμμών και πάνω από όλα το όχι σε νέα υφεσιακά μέτρα.

Από την άλλη όμως όλοι γνωρίζουν ότι η δεξαμενή ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τις καταθέσεις των δημοσίων φορέων δεν είναι απεριόριστη. Μέχρι και την λήξη του μνημονίου η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει και να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους ύψους 3,7 δις ευρώ.

Από αυτά τα 2,1 δις ευρώ είναι δόσεις των δανείων από το ΔΝΤ (αρχής γενομένης από τα 760 εκ ευρώ που θα πρέπει να δοθούν αύριο) , 900 εκ ευρώ είναι τόκοι και 700 εκ ευρώ είναι άλλες υποχρεώσεις.

Την ίδια ώρα τα ρέπο με τους φορείς του δημοσίου έχουν φτάσει τα 10 δις ευρώ με τα το σύνολο των καταθέσεων να φτάνουν τα 12 δις ευρώ και την ΚΕΔΕ να αποφασίσει να μην παραχωρήσει τα 2,1 δις που διαθέτει σε καταθέσεις.

Συνεπώς ο χρόνος πιέζει ακόμη περισσότερο για επίτευξη συμφωνίας και τα ρευστά διαθέσιμα εξαντλούνται, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.