Quantcast
Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα: Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτη με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι την Κρήτη – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Στην προκλητική ρητορική εμμένει η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να παρουσιάζει χάρτη, στον οποίο φαίνεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας να φτάνει μέχρι και την Κρήτη, και να μιλά για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα παρουσίασε χάρτη, που η Τουρκία υποστηρίζει ότι εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της, περιλαμβάνοντας όλη την περιοχή νότια του Καστελλόριζου και της Ρόδου.

Δεν επιβάλλουμε κανένα μοντέλο λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν εγκαταλείπεται η πολιτική για ισότητα και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλουν να δουν την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης ότι όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής.

«Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας», είπε ο Τσαβούσογλου και σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να πετύχουν τα βήματα τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι το σημείο που ενώνονται οι τρεις ήπειροι του κόσμου».

«Μετά το γεωτρύπανό μας Πορθητής που ξεκίνησε δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας, και το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ στις περιοχές που ‘αδειοδότησε’ η τδβκ’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου. Αυτό που εμείς ζητούμε είναι να βρεθεί λύση σε επίπεδο συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του πλούτου», ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι για αυτό πρέπει να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική πρόταση που υπέβαλαν οι Τουρκοκυπριακές “Αρχές” με αντίληψη καλής θέλησης. «Εμείς πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών η ΕΕ δεν μπορεί να δρα σαν δικαστήριο σε θέματα όπως τα πεδία θαλάσσιας αρμοδιότητας. «Δεν θα κινηθούμε με βάση τα λεγόμενα μέτρα τους», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Η πολιτική ισότητα και ασφάλεια του Τουρκοκυπριακού λαού δεν εγκαταλείπεται. Σε αυτή τη βάση δεν αποκλείουμε και δεν επιβάλουμε κανένα μοντέλο λύσης. Είμαστε μέσα για διαπραγματεύσεις επικεντρωμένες στο αποτέλεσμα. Αλλά δεν θα ωφελήσει η έναρξη μιας νέας διαδικασίας μόνο για χάρη διαπραγματεύσεων. Ούτε εμάς, ούτε την Ελλάδα, ούτε και κανέναν από τις δύο κοινότητες».

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι θέλουν να δουν την Ελλάδα ως συνέταιρο στη βάση της αντίληψης όλοι κερδίζουν (win win) για όλα τα θέματα της περιοχής. «Το έθνος μας ανοίγει την καρδιά του σε εκείνο που το τείνει χέρι φιλίας. Ελάτε να εργαστούμε μαζί για την ευημερία της περιοχής και των λαών μας. Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης, ευημερίας και συνεργασίας. Επομένως το μήνυμά μας σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή είναι: Βρεθείτε μαζί μας σε επίπεδο συνεργασίας, όλοι ας κερδίσουν», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας η άνοδος του ρατσισμού στην Ευρώπη κλονίζει τα θεμέλια της ΕΕ. «Η ΕΕ ή θα απομακρυνθεί από τις δικές της Αρχές και θα επιστρέψει στη ρητορική του περασμένου αιώνα ή θα γίνει ο ασθενής ή θα αναγεννηθεί. Για την δεύτερη επιλογή πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματική η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν η ΕΕ χρησιμοποιήσει διαφορετικά την ενέργεια που καταβάλλει για αποκλεισμό της Τουρκίας, η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ και η ΕΕ θα γίνει πιο αποτελεσματικός οργανισμός. Εμείς δεν θα συμμορφωθούμε με τα ελαττώματα της ΕΕ αλλά με τους στόχους που καθορίσαμε πριν από δεκάδες χρόνια. Έχουμε πάντοτε συνείδηση του ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και στενός. Δεν θα επιτρέψουμε το μεταναστευτικό και η ασφάλεια να επισκιάσει τους άλλους τομείς», ανέφερε.

Για τις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ τους στον άξονα της φιλίας και της συμμαχίας. «Σε αυτό το θέμα οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα βήματα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι ζητούν από τις ΗΠΑ να τερματίσουν τους δεσμούς τους με το ΡΚΚ στη Συρία και να δώσουν θετική απάντηση στον αγώνα τους με την οργάνωση FETO.

Για τους S-400 ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το θέμα έχει λάβει λάθος διαστάσεις και πως το θέμα των F-35 και τα σχετικά μέτρα δεν συνάδουν με το πνεύμα συμμαχίας. «Βλέπουμε ότι αυτός που καταλαβαίνει το θέμα αυτό καλύτερα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τηρήσουν εποικοδομητική στάση είναι δυνατόν να επιστρέψουμε στο μοντέλο συνεργασίας», ανέφερε.

Δένδιας: Η χώρα μας κρατάει κλάδο ελαίας, αλλά διαθέτει και ξίφος

Νέο μήνυμα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για τη δημιουργία Διεύθυνσης Αμυντικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών.

“Ήρθαμε για να υπογράψουμε με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ένα μνημόνιο στενής συνεργασίας, ώστε να μπορούμε να έχουμε απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ των ενεργειών αλλά και των αντιλήψεων των δύο αυτών υπουργείων. Συμβατών με το ευρύτερο δόγμα της πατρίδας μας, μίας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιθυμεί να βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και μίας χώρας που επιθυμεί να έχει εξαιρετικές σχέσεις με όλους τους γείτονές της, να είναι ένας παράγων σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή”, είπε ο κ. Δένδιας.

Και στη συνέχεια διαμήνυσε ότι “μην ξεχνάμε όμως ότι η χώρα μας, που παραδοσιακά κρατάει κλάδο ελαίας, είναι μία χώρα η οποία διαθέτει και ξίφος. Βρισκόμαστε σήμερα λοιπόν εδώ, στην έδρα του ξίφους, για να τιμήσουμε αυτό το υπουργείο και να κάνουμε ένα ακόμα βήμα στη στενή συνεργασία μας”.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.