Quantcast
Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς - Αντιπυρικές ζώνες πριν από τα Ψαχνά - ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη - enikonomia.gr
share

Ολονύχτια μάχη με τον πύρινο εφιάλτη στην Εύβοια – Στα 11,5 χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς – Αντιπυρικές ζώνες πριν από τα Ψαχνά – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη

δημοσιεύτηκε:

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα για την Εύβοια όπου οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη να κατασβέσουν τη φωτιά που συνεχίζει να καίει.

Η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για ενημέρωση.



“Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα” είπε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ακολούθως επεσήμανε: “Αύριο το πρωί θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ακόμα αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία”.

Παράλληλα, στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μετέβη νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χλμ. και όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση.










Η πυρκαγιά που κατακαίει στην Εύβοια έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, σύμφωνα με προηγούμενη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.


Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με ασφάλεια με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Επίσης, από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο δεν έπαθε κάτι από τη φωτιά απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί.

Λίγο πριν από τις 18.00 άρχισε η εκκένωση τέταρτου χωριού, του Πλατάνα καθώς το νέο πύρινο μέτωπο προκάλεσε ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου αποφασίστηκε να σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη για προληπτικούς λόγους στα Ψαχνά.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr από τη φωτιά, όπως φαίνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλη:


Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν κατεύθυνση προς νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.


Πυροσβεστικά οχήματα από τις γύρω περιφέρειες φτάνουν συνεχώς στην πυρκαγιά στην Αγριλίτσα της Εύβοιας, ενώ εκεί βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», προκειμένου να γίνεται επιτόπου ο συντονισμός των δυνάμεων που δίνουν μάχη με τις φλόγες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Μετά τη νέα ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 227 πυροσβέστες και 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος κάνουν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ ένα ακόμα ελικόπτερο συντονιστικό κατευθύνει τα εναέρια μέσα στα σημεία που πρέπει να ενεργήσουν. Τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνδράμουν δύο ομάδες πεζοπόρων του στρατού, εθελοντές, οκτώ μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ.

Η χώρα μας απηύθυνε αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητεί οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.


Από νωρίς στην Εύβοια βρίσκεται ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Σημειώνεται ότι από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.


Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες από τους καπνούς που έχουν “πνίξει” την Εύβοια και την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αττική.



Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια “πνίγουν” τη Χαλκίδα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr πυκνοί καπνοί έχουν “σκεπάσει” το Σχηματάρι.

Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας: Είναι μία μεγάλη και δύσκολη φωτιά

“Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους”, είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Αλέξανδρο Κόντη και Τζένη Κριθαρά, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

“Έχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα… Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σπανός και πρόσθεσε:

“Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο”.

Ακούστε το ηχητικό:

Συναγερμός και σε Θήβα και Θάσο

Δύο επιπλέον πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα, σε Θήβα και Θάσο. Η πιο ανησυχητική φωτιά είναι αυτή που ξέσπασε το πρωί στη Θήβα και κινείται προς τον Κορινθιακό κόλπο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας, Θανάση Καρακάντζα, που βρίσκεται στην περιοχή «η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη καίγοντας ό,τι βρει μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους κατακαίει ποώδη δασική βλάστηση και κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς την ακτή».

Ο ίδιος αναφέρει πως «άρχισαν να λαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα στις κοντινές παραλίες προληπτικά. Ήδη κατευθυνόμαστε προς τη θάλασσα αν παραστεί ανάγκη να εκκενώσουμε τις παραλίες για να καταλήξει το μέτωπο της φωτιάς στον Κορινθιακό». Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καρακάντζας «προς το παρόν απέχει αρκετά ακόμη και καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες από εδάφους αλλά και από αέρος για να την σταματήσουμε. Ωστόσο λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα για την οποιαδήποτε εξέλιξη». Σύμφωνα με του ειδικούς η φωτιά απέχει πάνω 1.000 μέτρα από την κοντινή παραλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες κυρίως δυνάμεις -τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες- έδωσαν μια μεγάλη μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς στο εργοστάσιο της σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων, ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, «ανάμεσα στα καμένα είναι τρία εξωκλήσια τα οποία δεν μπόρεσαν οι επίγειες δυνάμεις να προστατεύσουν παρότι έδωσαν μια πραγματική μάχη».

Στη Θάσο ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο πεζετέλ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.