Quantcast
Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Επιχειρούν και τα εναέρια μέσα - Δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - enikonomia.gr
share

Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Επιχειρούν και τα εναέρια μέσα – Δόθηκε ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

δημοσιεύτηκε:

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Τρίτης. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες, πλέον έχουν κοπάσει, γεγονός που βοηθάει το έργο της κατάσβεσης.

Η πυρκαγιά εξακολουθεί να μαίνεται σε μεγάλη περίμετρο, περίπου 12 χιλιομέτρων. Όπως σημειώνουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα βόρεια και νότια του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Οι κάτοικοι σε Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατανιά παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς χθες λήφθηκε η απόφαση για την εκκένωση των οικισμών.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη στιγμή είναι ενισχυμένες. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, όπως και ένα συντονιστικό ελικόπτερο. Σημειώνεται πως έχει φτάσει στη χώρα μας ένα καναντέρ από την Ιταλία και αναμένονται δύο ακόμη, το πρώτο από την Ιταλία και το δεύτερο από την Ισπανία.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Δύσκολη ήταν η νύχτα για την Εύβοια όπου οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη να κατασβέσουντη φωτιά που συνεχίζει να καίει.

Η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος για ενημέρωση.

Ο Πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα, το απόγευμα της Τρίτης. “Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, που και σήμερα δίνουν μια μεγάλη μάχη κόντρα σε μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Έχει υπάρξει απόλυτη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ακολούθως επεσήμανε: “Αύριο το πρωί θα έχουμε στη διάθεσή μας 4 ακόμα αεροσκάφη Καναντέρ από την Κροατία και την Ιταλία”.

Παράλληλα, στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μετέβη νωρίτερα και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επεσήμανε ότι η περίμετρος της φωτιάς υπερβαίνει τα 11,5 χλμ. και όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση.

Η πυρκαγιά που κατακαίει στην Εύβοια έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια στο χωριό Μακρυμάλλη, σύμφωνα με προηγούμενη πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, ενώ οι φλόγες είναι γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός.

Kαι τα τρία χωριά εκκενώθηκαν με ασφάλεια με εντολή της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Επίσης, από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο δεν έπαθε κάτι από τη φωτιά απομακρύνθηκαν τρεις μοναχοί.

Λίγο πριν από τις 18.00 της Τρίτης άρχισε η εκκένωση τέταρτου χωριού, του Πλατάνα καθώς το νέο πύρινο μέτωπο προκάλεσε ανησυχία στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με στόχο την αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου αποφασίστηκε να σχηματιστεί αντιπυρική ζώνη για προληπτικούς λόγους στα Ψαχνά.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο συμμετείχαν ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα και ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι σ σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Δείτε τη φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr από τη φωτιά, όπως φαίνεται από τον οικισμό Μακρυμάλλη:

Οι φλόγες από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν κατεύθυνση προς νότια, νοτιοδυτικά και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις να ανακόψουν την πορεία της.

Η χώρα μας απηύθυνε αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητεί οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Καίγεται πευκοδάσος Natura

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Από νωρίς στην Εύβοια βρίσκεται ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες των δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

Σημειώνεται ότι από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Την ίδια στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη μεγάλη φωτιά στα Ψαχνά της Εύβοιας, ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της Ιστιαίας στην περιοχή Καστανιώτισσα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει αναπτυχθεί σε τρία μέτωπα και στην περιοχή συγκεντρώνονται πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες μετακινούνται από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Δείτε τις δορυφορικές φωτογραφίες από τους καπνούς που έχουν “πνίξει” την Εύβοια και την Αττική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των ανέμων, την Τρίτη, η οσμή του καπνού από την πυρκαγιά στην Εύβοια είναι έντονη και στην Αττική.

Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στην Εύβοια “έπνιξαν” τη Χαλκίδα.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr πυκνοί καπνοί “σκέπασαν” το Σχηματάρι.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.