Quantcast
Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια - Θλίψη από τις εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα - Τα στοιχεία που “δείχνουν” εμπρησμό - ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Εύβοια – Θλίψη από τις εικόνες καταστροφής που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα – Τα στοιχεία που “δείχνουν” εμπρησμό – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Σαφώς καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Εύβοια, καθώς από χθες το απόγευμα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Ωστόσο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις. Γι’ αυτό το λόγο έχουν τοποθετηθεί σε ευαίσθητα σημεία, ενώ παράλληλα σαρώνουν όλο το μέτωπο για να σβήσουν και τις τελευταίες «λαμπάδες».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χρησιμοποιώντας χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούσαν να διαμορφώσουν σημεία με ζώνες πυρασφάλειας, έτσι ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα αναζωπύρωσης ή επέκτασης, αλλά και κάθε κίνδυνο για τα κοντινά χωριά.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και πάλι οι ρίψεις νερού από έξι αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα, ενώ από την πλευρά της ηγεσίας του πυροσβεστικού σώματος καταβάλλεται προσπάθεια να ανανεωθεί το καταπονημένο για πολλές ώρες προσωπικό των επίγειων δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά είναι τεράστια. Οι εικόνες από το πευκόδασος που παραδόθηκε στις φλόγες είναι αποκαρδιωτική, αφού η φωτιά αφήνει πίσω της κρανίου τόπο.


Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) έγιναν στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια μέχρι την Τετάρτη στις 12:45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη.

Λίγα ζώα σώθηκαν από την τραγική πυρκαγιά τηςΕύβοιας, όμως ο συνολικός απολογισμός αναμένεται να είναι τραγικός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Τρεις ύποπτοι στο “μικροσκόπιο” των αρχών

Την ίδια στιγμή, γίνονται έρευνες για το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά να οφείλεται σε εμπρησμό.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σε τρία διαφορετικά σημεία, κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσας, που βρίσκεται πλησίον της μονής Μακρυμάλλης.

Οι αρχές φέρεται να έχουν εντοπίσει στοιχεία που υποδεικνύουν εμπρησμό και στα τρία σημεία που εκδηλώθηκαν οι φωτιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, έχουν εντοπιστεί είδη καύσης, στουπιά, πλαστικά μέρη μπιτονιών , τα οποία ενδεχομένως είχαν εύφλεκτο υγρό, συσσωρευμένη καύσιμη ύλη όπως κλαδιά και ξύλα ενώ βρέθηκαν και κάποια φιαλίδια υγραερίου τα οποία ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί αν όντως σχετίζονται με την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Οι άνδρες της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται πως έχουν σχηματίσει το προφίλ τριών βασικών υπόπτων, ο ένας εκ των οποίων είχε κατηγορηθεί για την περσινή φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι.

Συγκλονίζει ο τραυματίας εθελοντής πυροσβέστης

Τις δραματικές στιγμές που έζησε με την πυρκαγιά στην Εύβοιαπεριέγραψε ο εθελοντής πυροσβέστης Κυριάκος Καρλαφτόπουλος, που νοσηλεύεται στο ΚΑΤ.

«Δεν είχε καθόλου φλόγες αλλά έκανε έναν αέρα και η φωτιά ήταν σαν ανεμοστρόβιλος. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Ήταν κόλαση! Τραυματίστηκα στα χέρια μου», είπε ο Κ. Καρλαφτόπουλος μιλώντας αποκλειστικά στο δελτίο ειδήσεων του Star.

«Η φωτιά ήταν γύρω στα 200 μέτρα. Είχε μία φλόγα μικρή. Κάνει έναν αέρα, έναν ανεμοστρόβιλο μες στη χαράδρα. Μας κύκλωσε! Και τα πυροσβεστικά και έφυγα μέσα από τις φλόγες. Γιατί άμα καθόμουνα εκεί δεν ξέρω τι θα γινόταν. Μπορεί να μη μίλαγα τώρα» πρόσθεσε ο νεαρός ο οποίος έχει υπηρετήσει και στις Ειδικές Δυνάμεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.