Quantcast
Κομισιόν: Καμπανάκι για τις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Καμπανάκι για τις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

H χώρα με  με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό το ΑΕΠ, παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια παραμένει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την γήρανση του πληθυσμού το 2015, η  Ελλάδα, συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα δουν τον πληθυσμό της, έως το 2060, να μειώνεται κατά 23%, την ίδια στιγμή που οι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών σχεδόν θα αυξηθούν κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα.

Ειδικά για το ασφαλιστικό, η έκθεση δείχνει πως η χώρα μας, το όχι και τόσο μακρινό 2060 καταφέρνει μέσω των παρεμβάσεων που έχουν γίνει στο ασφαλιστικό τα τελευταία πέντε χρόνια, να περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις, με εξαίρεση την Μάλτα (-3,2 μονάδες), τη Δανία (-3,1 μονάδες) και την Κροατία (-3,9), χωρίς βέβαια αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

Αναφορικά με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, η χώρα μας ξεκινά επίσης από πολύ κακή αφετηρία, καθώς τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο πριν από τα 62, μέσω των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει (όχι αυτών που προωθούνται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας με τους θεσμούς), η συμμόρφωση της Ελλάδας στην πορεία είναι σημαντική.

Σύμφωνα με την έκθεση μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης επιτυγχάνεται από το 2020, με αποτέλεσμα το 2050 η χώρα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67,3.

Σημαντική συμβολή στην εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει η διάταξη που συνδέει τη συνταξιοδότηση με το προσδόκιμο ζωής και καθορίζει αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, θεωρείται και το γεγονός ότι, το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών στην αγορά εργασίας, από 8,1% το 2013, εκτινάσσεται σε 19% το 2020, ανεβαίνει στο 25,6% το 2035 για να πέσει στο 21,5% το 2060.

 

Πηγή: Καθημερινή

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.