Quantcast
Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκικά: Να απέχουμε από εντάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα - enikonomia.gr
share

Τσαβούσογλου για ελληνοτουρκικά: Να απέχουμε από εντάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα

δημοσιεύτηκε:

«Να απέχουμε από εντάσεις για να λύσουμε τα προβλήματα», τονίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σε συνέντευξή που παραχώρησε στην Καθημερινή Κύπρου.

«Και με τη νέα κυβέρνηση επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Ο πρόεδρός μας υπήρξε ο πρώτος ηγέτης που συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη. Και σε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία, οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους για την ανάπτυξη των σχέσεων» αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Γνωρίζουμε προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Από τα χρόνια της θητείας του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, γνωρίζω τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δένδια. Έχουμε φιλία και μπορούμε να συζητήσουμε για όλα τα θέματα».

«Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε αφελείς. Τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά δεν πρόκειται να επιλυθούν σε μια ημέρα. Όμως, τι πρέπει να πράξουμε; Σε θέματα διαφωνίας πρέπει να απέχουμε από ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση. Και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε ειλικρινή συζήτηση για να επιλύσουμε τα εν λόγω προβλήματα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Πριν αναλάβω καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, δηλαδή πριν αναλάβει καθήκοντα η προηγούμενη κυβέρνηση, υπήρξαν πολύ σοβαρές συγκλίσεις στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων και στις διερευνητικές επαφές. Βέβαια, η νέα κυβέρνηση ήθελε να ξεκινήσει από το μηδέν. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Μιλάω για τον κ. Τσίπρα. Τότε καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια για να μην κορυφωθεί η ένταση, όμως παρ’ όλα αυτά υπήρξαν και εντάσεις. Ωστόσο, δυστυχώς δεν καταφέραμε να διεξάγουμε συνομιλίες με τη συχνότητα που θα επιθυμούσαμε», συμπληρώνει.

Ο κ. Τσαβούσογλου κάνει ειδική αναφορά στον Πάνο Καμμένο. «Στην κυβέρνηση συνασπισμού είχαν ένα υπουργό Άμυνας τον οποίο οι ίδιοι χαρακτήριζαν κακομαθημένο παιδί. Ξέχασα το όνομά του…».

«Δεν τον συνάντησα ποτέ. Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά ήταν καλό αλλά κακομαθημένο παιδί. Ο ίδιος προχώρησε σε πολλές προκλήσεις. Εμείς τις προσεγγίσαμε με ήπιους τόνους. Με την Ελλάδα έχουμε θέμα στα οποία συμφωνούμε, όπως το ζήτημα του Αιγαίου, το Κυπριακό, που πρέπει να επιλυθεί. Παρ’ όλα αυτά ως δύο γείτονες αναπτύξαμε τις σχέσεις μας στην οικονομία, στον τομέα του πολιτισμού, στον τουρισμό. Και ανέκαθεν υπήρξαμε έτοιμοι για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Ο πρόεδρός μας το επιθυμούσε αυτό. Και το επεσήμανε στην επίσκεψή του. Αλλά μετά αυτό ξεχάστηκε», αναφέρει.

Ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες «στα οικόπεδα στα οποία μας έχει εξουσιοδοτήσει Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» μέχρι να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα. «Δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με μονομερείς ενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», προσθέτει.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.