Quantcast
BBC: Πώς το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων - enikonomia.gr
share

BBC: Πώς το Airbnb εξαγρίωσε τους αναρχικούς των Εξαρχείων

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο των αναρχικών έχουν μπει τα διαμερίσματα Airbnbτων Εξαρχείων, όπως μετέδωσε σε εκτενές του ρεπορτάζ το BBC με τίτλο «Εξάρχεια: Πως το Airbnb εξόργισε τους Έλληνες αναρχικούς». Οι αναρχικοί τάσσονται κατά της αλλοίωσης της περιοχής από την παρουσία τουριστών που κλείνουν τη διαμονή τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Μάλιστα, το ρεπορτάζ του ΒΒC κάνει αναφορά για βανδαλισμούς όπως γκράφιτι σε πόρτες διαμερισμάτων και καρφιά σε κλειδαριές που καταγράφονται σε σπίτια που νοικιάζονται μέσω Airbnb στα Εξάρχεια.

Σχετικές δράσεις αναρχικών προέβαλε στο διαδίκτυο και το «Exarcheia Tourism», που σε ανάρτηση στο facebook έγραφε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ». Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

Στο εκτενές ρεπορτάζ, οι «εμπνευστές» δηλώνουν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να προσελκύσουν και άλλους να αντισταθούν στον εξευρωπαϊσμό και να αναλάβουν δράση.

Επιπλέον τονίζει ότι για τον θυμό και την αγανάκτηση των αναρχικών, οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο για να διώξουν τους τουρίστες ευθύνονται οι εξής παράμετροι: η ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στο Airbnb έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών, ενισχύοντας τη φτωχοποίηση. Η περιοχή φέρεται να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω.

Το ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται και στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγόπουλου: «Η δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από αστυνομικό το 2008 προκάλεσε εκτενή επεισόδια στην περιοχή των Εξαρχείων και από εκείνη την ημέρα προκαλούνται συχνά επεισόδια».

Περιγράφοντας την αποκαρδιωτική εικόνα εγκατάλειψης των Εξαρχείων, με άστεγους και πανό με συνθήματα στους τοίχους, το δημοσίευμα σκιαγραφεί το προφίλ εκείνων που θέλουν η πλατφόρμα να φύγει από την περιοχή τους.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της περιοχής, κομμάτι της οποίας είναι το Airbnb», λέει στο ΒΒC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος του συλλόγου κατοίκων Εξαρχείων. «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι στην αρχή το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης στην κρίση για πολλούς. Αλλά τώρα η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή, με αποτέλεσμα πολλοί να ωθούνται να φύγουν από τη γειτονιά. Έχουμε δει ολόκληρα κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές», συμπλήρωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.