Quantcast
Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΝΔ απέρρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναλογικό εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ - enikonomia.gr
share

Συνταγματική Αναθεώρηση: Η ΝΔ απέρρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αναλογικό εκλογικό σύστημα στους ΟΤΑ

δημοσιεύτηκε:

Με τη ΝΔ να απορρίπτει τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος προς την κατεύθυνση καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος για τις εκλογές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρώθηκε στη Βουλή η σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος, επί της 7ης θεματικής ενότητας.

Στην ίδια πρόταση προβλέπεται επίσης, η θέσπιση τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης της δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε αντίθετο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου 102 παρ. 2, ενώ θετικά εμφανίστηκαν ΚΚΕ, ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

Σημειώνεται ότι στη προτείνουσα Βουλή, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε υπερψηφιστεί από 168 βουλευτές.

Από τη ΝΔ απορρίφθηκαν επίσης και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να προβλεφθεί στο Σύνταγμα ότι «νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών». Η διάταξη αυτή είχε υπερψηφιστεί από τη προτείνουσα Βουλή με 168 ψήφους.

Επίσης, αρνητική ήταν η κυβερνητική πλειοψηφία να προβλεφθεί ρητά στο Σύνταγμα:

– η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, η οποία είχε στηριχθεί από 165 βουλευτές.

– η προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους. Η διάταξη αυτή έλαβε από τη προηγούμενη Βουλή 170 ψήφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.