Quantcast
Η εκκίνηση του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Η εκκίνηση του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Η εκκίνηση του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας,
δόθηκε στις 9 το πρωί, στον Τύμβο του Μαραθώνα, με περίπου 20.000
δρομείς να έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ σε εξέλιξη είναι και
οι παράλληλες αγωνιστικές εκδηλώσεις.



Ο καιρός στην Αττική είναι βροχερός αλλά τίποτα δεν πτοεί τους δρομείς.

Δείτε την εκκίνηση που κήρυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης





Το μήνυμα Πατούλη



Σε επτά Δήμους της Αττικής και σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ οι μικροί φίλοι του αθλητισμού έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε οχτώ σημεία της διαδρομής. Συμμετέχουν οι Δήμοι Μαραθώνα/Νέας Μάκρης, Ραφήνας/ Πικερμίου, Σπάτων/ Αρτέμιδας, Παλλήνης, Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Φιλοθέης/ Ψυχικού. Η διοργάνωση που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ και είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Μια ημέρα γιορτής για την πόλη και τους δρομείς που εφέτος έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, δεδομένου ότι συμπληρώθηκαν τα όρια συμμετοχής σε όλες τις αποστάσεις. Αναμφίβολα ο Μαραθώνιος είναι το σημαντικότεροι γεγονός, αφού πρόκειται για την κλασική διαδρομή, αυτήν που όλοι θέλουν να τρέξουν έστω για μία φορά στη ζωή τους.


Στην Ελλάδα έχουν έρθει για να συμμετάσχουν και ελίτ ξένοι αθλητές, που δήλωσαν μάλιστα έτοιμοι να κυνηγήσουν ακόμη και το ρεκόρ διαδρομής και διοργάνωσης το οποίο είναι 2.10.37, για τα 42.195 μέτρα της ιστορικής διαδρομής.

Ο Ντάνιελ Μουτέτι (Κένυα) είναι ένας από αυτούς που διεκδικούν τη νίκη, κάτι που δήλωσε και στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο 25χρονος έχει ατομικό ρεκόρ 2.09.25 από φέτος. Με υψηλές προσδοκίες κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση και ο Ρόντσας Λόκιταμ Κιλίμο (Κένυα), που επέλεξε την Αθήνα για τον πρώτο μαραθώνιο της καριέρας του.

Παράλληλα με το διεθνή Μαραθώνιο θα γίνει και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με τον Κώστα Γκελαούζο (ΠΑΟ) νικητή στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις να φαντάζει ως το φαβορί και για φέτος. Ο αθλητής του Χρήστου Παπαχρήστου βελτίωσε το ατομικό του ρεκόρ τον Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, όπου τερμάτισε σε 2.18.37. Με αξιώσεις θα μπει στη διοργάνωση και ο Χριστόφορος Μερούσης για όγδοη χρονιά και έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις νίκες. Θέση στο βάθρο των νικητών θα διεκδικήσει και εφέτος ο Παναγιώτης Καραΐσκος , που ήταν τρίτος στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις. Σταθερή αξία στο αγώνισμα του μαραθωνίου την τελευταία 15ετία είναι ο Δημήτρης Θεοδβρακάκος, που θα είναι και φέτος στην εκκίνηση του αγώνα και θα επιδιώξει ένα καλό πλασάρισμα.

Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη (ΑΟ Μυκόνου) αποτελεί το βασικό φαβορί κι έτσι θα επιχειρήσει να επαναλάβει τον περσινό θρίαμβο, όπου στο ντεμπούτο της στο μαραθώνιο αναδείχθηκε νικήτρια. Θέση εκκίνησης θα πάρει και η Στεφανία Λεοντιάδου (ΑΣ Λευκάδας Φίλανδρος), η “ασημένια” στη διοργάνωση του 2018. Με αξιώσεις θα μπει στον αγώνα η Σόνια Τσεκίνη (ΦΣ Αργους Ορεστικού), αλλά και η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΠΓΣ).



Το μετάλλιο των αγώνων

Από εφέτος και για τα επόμενα οκτώ χρόνια, θα παραδίδεται σε όλους τους δρομείς το νέο μετάλλιο του αγώνα, στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος και βεβαίως τις ελληνικές ρίζες του. Στη μία όψη του μεταλλίου θα απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στην άλλη θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου από σπουδαίους διακεκριμένους εικαστικούς, όπως οι Αλέκος Φασιανός, Κώστας Βαρώτσος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Οι πρώτοι δύο καλλιτέχνες, με τους οποίους ξεκινά το συγκεκριμένο εγχείρημα ο ΣΕΓΑΣ, είναι ο Αλέκος Φασιανός για το 2019, ο οποίος και αποτύπωσε τη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Το 2020 θα ακολουθήσει ο Ημεροδρόμος, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της νίκης από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα, με την υπογραφή του Κώστα Βαρώτσου. Στο μετάλλιο του 2021, με θέμα τη γέννηση του αθλήματος του Μαραθωνίου στο πλαίσιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα, θα δημιουργήσει τη δική του εικαστική σύνθεση ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Στατιστικές και επιδόσεις

Στις 36 διοργανώσεις του Μαραθωνίου Αθήνας στους άνδρες έχουν κερδίσει 29 αθλητές, καθώς δύο Έλληνες και δύο Κενυάτες έχουν κερδίσει περισσότερες από μια φορά. Ο Νίκος Πολιάς είναι επικεφαλής στις νίκες αφού έχει κερδίσει 4 φορές. Ο άλλος Έλληνας πρωταθλητής, ο Χρήστος Δούμας έχει κατακτήσει τη νίκη 2 φορές όπως και οι Κενυάτες Σαϊνά και Μπετ. Οι χώρες των νικητών είναι μόλις έντεκα (Ελλάδα, Κένυα, Νότια. Αφρική, Σουηδία, Βέλγιο, Σοβ. Ένωση, Μ. Βρετανία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Τανζανία, Μαρόκο). Η Κένυα έχει 15 νίκες και η Ελλάδα 11.

Στις γυναίκες νικήτριες έχουν αναδειχθεί 32 αθλήτριες, με τις Παναγιώτα Πετροπούλου και Σόνια Όμπερεμ-Κρόλικ να έχουν κερδίσει από 2 φορές. Οι νικήτριες προέρχονται από 13 χώρες (Ελλάδα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία, Σοβ. Ένωση, Βρετανία, Ρωσία, Λιθουανία Ν. Ζηλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αιθιοπία, Κένυα). Η Ελλάδα είναι επικεφαλής με 9 νίκες και ακολουθούν Ιαπωνία με 6, Κένυα με 5, ΗΠΑ και Αιθιοπία με 4 και Γερμανία με 2.

Στην περσινή διοργάνωση με τη συμμετοχή 55.000 δρομέων από 105 χώρες σημειώθηκαν πολύ καλές επιδόσεις, αφού βοήθησαν και οι καιρικές συνθήκες.

Ο Κενυάτης Μπρίμιν Κίπκοριρ Μισόι πρώτευσε στους άνδρες, στον 36ο Μαραθώνιο της Αθήνας, αφού κάλυψε την διαδρομή σε 2 ώρες 10.56 χάνοντας για λίγο το ρεκόρ διαδρομής (2.10.37). Πανελληνιονίκης αναδείχθηκε για 2η συνεχή χρονιά ο Κώστας Γκελαούζος, που ήταν 7ος στη συνολική κατάταξη με 2:21.54. Δεύτερος στο διεθνή Μαραθώνιο κατετάγη ο Αιθίοπας Γουόρκνε Τέσφα Τιρουνέ με 2.12.59 και τρίτος ο συμπατριώτης του, Μενγκίστ Αζμεράου Γκερέμε με 2.13.20. Για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα δεύτερος τερμάτισε ο Χριστόφορος Μερούσης, με 2.23.43 και τρίτος ο Παναγιώτης Καραϊσκος, με 2.23.53.

Νικήτρια στις γυναίκες ήταν η Κενυάτισα Σελμίθ Νιαουίρα Μουριούκι με 2.36.46, ενώ την ακολούθησαν η συμπατριώτισσά της Ρέμπι Τσερόνο Κόεχ με 2.38.54 και στην τρίτη θέση η Ελευθερία Πετρουλάκη, η οποία με χρόνο 2.46.09, στέφθηκε και Πανελληνιονίκης στον πρώτο της αγώνα στο Μαραθώνιο.

Τα Πανελλήνια, ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ στον Μαραθώνιο

Αυθεντική διαδρομή

Ανδρών: Φίλιξ Κάντι Κιπτσιρτσίρ (Κένυα) 2:10:37 9/11/14 (32ος ΑΜΑ)
Γυναικών: Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) 2:26:20 22/8/04 (Ο.Α. Αθήνας)

Ρεκόρ Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθήνα (ΑΜΑ)

Ανδρών: Φίλιξ Κάντι Κιπτσιρτσίρ (Κένυα) 2:10:37 9/11/14 (32ος ΑΜΑ)
Γυναικών: Ράσα Ντραζνταουσκάιτε (Λιθουανία) 2:31:06 30/10/10 (28ος ΑΜΑ)

Καλύτερη ελληνική επίδοση στη διαδρομή

Ανδρών: Νίκος Πολιάς 2:17:56 29/8/04 (Ο.Α. Αθήνας)
Γυναικών: Μαρία Πολύζου 2:39:10 9/8/1997 (Παγκ. Πρ. Αθήνας)

Κορυφαία επίδοση στον κόσμο

Ανδρών: Έλιουντ Κιπσόγκε (Κένυα) 2:01:39 16/9/18 (Βερολίνο)
Γυναικών: Μπρίτζιντ Κοσγκέι (Κένυα) 2:14:04 13/10/19 (Σικάγο)


Πηγή: ΑΠΕ/ΕΡΤ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.