Quantcast
Κόντρα Τσίπρα-Χρυσοχοΐδη για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά - enikonomia.gr
share

Κόντρα Τσίπρα-Χρυσοχοΐδη για τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις δομές φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά, στον απόηχο των πρόσφατων ανακοινώσεων που είχε κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Στη σημερινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε επιστολές μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μιγιάτοβιτς, σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά.

“Βγαίνει ο υφυπουργός, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από 15 μέρες και μας παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων ελαίας, την περίφημη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά, λέγοντας μάλιστα ότι θα αντικαταστήσουν αυτά τα κέντρα τα κλειστά, τις σημερινές υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Και πανηγυρίζανε. Κλείνει η ντροπή της Μόριας, μας έλεγαν. Της Μόριας που την παρέλαβαν στις 5 χιλ. και σήμερα έχει φτάσει 15 χιλ. Και έρχεται, πριν αλέκτωρ λαλήσει, η Ευρωπαία Επίτροπος και στέλνει επιστολή στον κ. Χρυσοχοϊδη και το λέει ότι αυτά τα οποία ετοιμάζετε, αυτά τα οποία σχεδιάζετε, είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τα κλειστά κέντρα. Και ζητάει εξηγήσεις. Και μετά επανέρχεται ο κ. Χρυσοχοΐδης με επιστολή που στέλνει στην Επίτροπο – θα δει το φως της δημοσιότητας σήμερα – και της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, όπως έλεγε ο υπεύθυνος συντονιστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, 15 μέρες πριν, αλλά θα λειτουργούν παράλληλα”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε ότι: “Με δυο λόγια ο υπουργός Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια, αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα”.

Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντά στους σημερινούς ισχυρισμούς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι “προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική”.

Κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως ο κ. Τσίπρας “μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών”.

Ξεκαθαρίζει στη συνέχεια πως “δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό. Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς”.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνει προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.