Quantcast
Χρυσοχοΐδης για αστυνομική βία: Όσοι δεν έχουν αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά - enikonomia.gr
share

Χρυσοχοΐδης για αστυνομική βία: Όσοι δεν έχουν αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά

δημοσιεύτηκε:

Βουλή, του Γιώργου Λυκουρέντζου

«Η πολιτική που καθαρίζει τις γειτονιές από την εγκληματικότητα και τα άβατα και επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες είναι αυτονόητη» είπε από τη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,εξαίροντας το έργο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνονται ήδη τα πρώτα ορατά αποτελέσματα είπε ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, προσθέτοντας: «Στους δρόμους υπάρχουν περιπολίες. Το άβατοστα Εξάρχεια τελειώνει. Τα άβατα της εγκληματικότητας στη Δυτική Αθήνα σπάνε. Είμαστε στην αρχή, έχουμε πολλή δουλειά δεν θα σταματήσουμε. Μέχρις ότου καθαρίσουμε τις πόλεις και κοιμόμαστε ήσυχοι» είπε.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για παρακμιακή κουλτούρα βίας όπου η πολιτική διαμαρτυρία ταυτίζεται με την καταστροφή, τις μολότοφ και τις επιθέσεις κατά αστυνομικών

«Τα Εξάρχεια δεν είναι πια άβατο. Δεν τελειώσαμε, αλλά είμαστε πέρα από τα μισά του δρόμου. Οι γιάφκες δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια. Δεν τους δίνει άσυλο η Δημοκρατία», είπε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης φωτογραφίζοντας τις πρόσφατες καταγγελίες για αστυνομική βία δεν δίστασε να στείλει μήνυμα και κατά «ασυγκράτητων» αστυνομικών λέγοντας πως δεν έχουν θέση στο Σώμα: «Σε μεμονωμένες περιπτώσεις γιατί μεμονωμένα είναι όσα παρουσιάζονται στο διαδίκτυο, άνδρες των ΜΑΤ ξεπερνούν τα όρια και φέρονται βάναυσα. Δεν έχουν το δικαίωμα. Αν δεν αντέχουν την πίεση, αν δεν έχουν αυτοσυγκράτηση δεν κάνουν για αυτή τη δουλειά», είπε επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση τον ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη στη διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών.

Παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στιγματίζει την Αστυνομία για περιστατικά τα οποία διερευνώνται.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η Πολιτεία παίρνει στα χέρια της την πολιτική ασύλου και ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι πόσοι θα έρθουν και απλώς να μετράμε αλλά η ανθεκτικότητα μετριέται από την ένταξη όσων δικαιούνται άσυλο: «Όσοι δικαιούνται μα ενταχθούν θα μείνουν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν» είπε. Παράλληλα εξήρε το έργο των πυροσβεστών για το ότι δεν υπήρξαν θύματα το καλοκαίρι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν αυξημένος.

«Είναι σαφές ότι οι πολίτες μας ζητούν συνθήκες για να ξαναφτιάξουν συνθήκες ζωής. Οι πολιτικές που καταργούν άβατα σε γειτονιές και γήπεδα είναι αυτονόητες. Είναι θλιβερό που το λέω γιατί είναι αυτονόητο: Δεν δέρνουμε καθηγητές στο πανεπιστήμιο όταν διαφωνούμε. Δεν είναι λεβεντιά να καίμε αστυνομικούς και να καταστρέφουμε περιουσίες».

«Σε ακραίες κουβέντες πως τάχα η δημοκρατία κινδυνεύει γιατί συμμαζεύουμε τις αθλιότητες λέω ότι πρέπει να μπει τέλος στη δημαγωγία χωρίς όριο. Δεν θα μετρούν τον σεβασμό στα δικαιώματα αυτόκλητοι ταγοί χωρίς πτυχία ζωής . Έχουμε να φτιάξουμε την Ελλάδα πάλι. Κι όσο περισσότεροι τόσο πιο γρήγορα και τόσο καλύτερα θα προχωρήσουμε», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους επικριτές της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε σύντομα την κατάθεση σχεδίου νόμου για τις συγκεντρώσεις: «Θα σταματήσουν να είναι οι δρόμοι κλειστοί αλόγιστα», είπε.

Σύγκρουση με Βούτση

Δύο ερωτήσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την ασφάλεια στην Αθήνα και το μεταναστευτικό προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη και την σε επίσης υψηλούς τόνους απάντηση του κ. Βούτση.

Ο κ. Βούτσης ρώτησε αν ο Υπουργός γνωρίζει ότι η Αθήνα είναι μια ασφαλής πόλη και ότι ποτέ δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι η Αθήνα έγινε ασφαλής χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων της, των δημάρχων της και με την προσπάθεια που κάνει σήμερα η κυβέρνηση ώστε από αυτή την πόλη να εκλείψουν φαινόμενα εγκληματικότητας.

«Να πάτε να επισκεφθείτε τον δήμο από την Πατησίων και κάτω. Έχετε να πατήσετε εκεί εσείς πάνω από δέκα χρόνια. Το Κράτος. Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι υποστηρίζει και υπηρετεί τις λαϊκές τάξεις να πάτε στις λαϊκές συνοικίες, στα Σεπόλια, στην Κυψέλη, στον Κολωνό, εκεί όπου αφήσατε δυο εκατομμύρια πολίτες στο έλεος των κακοποιών επί χρόνια. Σήμερα σε κάθε πλατεία υπάρχουν οι 5-6 αστυνομικοί με βαν και περιπολούν. Εκεί που ήσασταν απόντες», είπε.

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως καμώνεται πως τώρα ανακάλυψε την αστυνομική βία και κατέθεσε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη με 321 περιστατικά αστυνομικής βίας το β’ εξάμηνο του 2017 και το 2018 .

«Ουδέποτε ασχοληθήκατε με αυτά. Πόσα πήγατε στον εισαγγελέα; Τίποτα δεν κάνατε. Στιγματίζετε την ΕΛΑΣ, ένα σώμα που κάθε μέρα παλεύει στις γειτονιές με την εγκληματικότητα. Εμείς όταν θα υπάρχει ζήτημα παράβασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είμαστε σκληροί και άτεγκτοι. Αλλά από την άλλη, έχετε πάει στον εισαγγελέα αυτούς που κατέστρεψαν πάνω από 100 λεωφορεία, αυτούς που κατέστρεψαν ακυρωτικά μηχανήματα στο Μετρό, τα μαγαζιά φτωχών ανθρώπων της καθημερινότητας; Τίποτα δεν κάνατε», είπε.

Αναφερόμενος και πάλι στο προσφυγικό ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήρε το έργο του κ. Στεφανή το οποίο όπως είπε ήδη αποδίδει στη φύλαξη των συνόρων και εκτίμησε ότι σε λίγο καιρό ο Έβρος θα είναι απόλυτα κλειστός και ασφαλής.

Στη δική του δευτερολογία ο κ. Βούτσης απηύθυνε μομφή στον κ. Χρυσοχοΐδη για το ύφος του λέγοντας ότι αν άκουγαν στους διεθνείς οργανισμούς τα όσα είπε για το προσφυγικό θα τους σηκώνονταν οι τρίχες. Ο κ. Βούτσης πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμούσε και τιμά την ΕΛ.ΑΣ..

Τιμήσαμε και τιμάμε πάντοτε την ΕΛ.ΑΣ. Δεν είστε εσείς αυτός και μην το κάνετε να παίρνετε πάνω σας την ΕΛΑΣ και ότι πρώτοι οι βουλευτές του ήγειραν θέμα αστυνομικής βίας ακόμα και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σιωπήσαμε ούτε μία φορά σε τέτοια κρούσματα. Εμείς δημοσιοποιούσαμε τα φαινόμενα αυταρχισμού και καταστολής. Δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε το στόμα μας», είπε.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.