Quantcast
Όλα όσα έγιναν στις συναντήσεις Χαφτάρ στην Αθήνα - Τι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

Όλα όσα έγιναν στις συναντήσεις Χαφτάρ στην Αθήνα – Τι συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

Κορυφώνεται ο διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα, λίγα 24ωρα πριν από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη που πραγματοποιεί ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα από το βράδυ της Πέμπτης, στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα για τον ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη και όχι μόνο. 

Η Αθήνα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του Χαφτάρ πριν από το Βερολίνο, γεγονός που εκλαμβάνεται ως ένα ισχυρό μήνυμα ότι η όποια λύση περνά μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη. Αυτό, εξάλλου, διαμήνυσε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες, στον Alpha, λέγοντας ότι “η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο”.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα, αιφνιδιαστικά και υπό άκρα μυστικότητα. Η έλευσή του από τη Βεγγάζη στη χώρα μας δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα για λόγους ασφαλείας. Αφού είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, διανυκτέρευσε στην πρωτεύουσα, φρουρούμενος από ΕΚΑΜ, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Τον στρατάρχη συνοδεύει ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουι, ο οποίος είναι και απόφοιτος της Ελληνικής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Τι συζητήθηκε

Για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου ενημέρωσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Συνολικά οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια

Το μεσημέρι της Παρασκευής, o Χαλίφα Χαφτάρ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Λίβυος στρατάρχης δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Σημειώνεται πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και στο επίκεντρο βρέθηκαν το ζήτημα της Λιβύης και η Διάσκεψη του Βερολίνου που πραγματοποιείται την Κυριακή. Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη αποστείλει επιστολή για το θέμα τόσο στη Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και στην Ε.Ε.
Είχε προηγηθεί η συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο στρατάρχης έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 10:21 το πρωί.

Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών προσέφερε ένα βιβλίο στον στρατάρχη της Λιβύης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως “ζητήσαμε από τον στρατάρχη Χαφτάρ να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη Διάσκεψη του Βερολίνου και να επιδιώξει την ακύρωση των μνημονίων”. Έκανε λόγο για μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον στρατάρχη Χαφτάρ που αφορούσε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διαδικασία του Βερολίνου και την επόμενη ημέρα στη Λιβύη και την περιοχή. “Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Όπως είπε, ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας. “Είπα επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη. Οι ενέργειες αυτές βοηθούν στη δημιουργία μιας καλύτερης πραγματικότητας στη Λιβύη και αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού και της λιβυκής κοινωνίας. Εμείς. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα στην οποία θα επιτραπεί στους κατοίκους της να εκφράσουν τη θέλησή τους και να αποτελέσουν μέρος της συνολικής αρχιτεκτονικής σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής”, συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: “Η Ελλάδα δεν μετείχε όλα αυτά τα χρόνια, όμως συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό. Εφόσον εμείς δεν θα είμαστε εκεί, περιμένουμε από τη Γερμανία την οικοδέσποινα χώρα να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης. Η Ευρώπη έχει σαφή θέση. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να επιβάλει και να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση στη διαδικασία του Βερολίνου και το ίδιο περιμένουμε και από τις άλλες χώρες μέλητης Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ’ αυτήν τη διαδικασία”.

Ο κ. Δένδιας παρέθεσε γεύμα στον Λίβυο στρατάρχη στην Λέσχη Αξιωματικών, όπου κι εκεί τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.