Quantcast
Τσίπρας: Σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο για να πάτε πρόωρα σε εκλογές - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο για να πάτε πρόωρα σε εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης έστρεψε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι αλλάζει τώρα τον εκλογικό νόμο, ώστε να προσφύγει σύντομα σε εκλογές.

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως “η θέση του ελληνικού λαού μέσα στο πολιτικό σύστημα αποκαταστάθηκε, στην πληρότητά της, με το νόμο για την απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, αναφέροντας πως “επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση για ένα θέμα που γνωρίζει καλά ότι τα επιχειρήματά του είναι αδύναμα” για να προσθέσει πως “η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί ισοτιμία της ψήφου και προγραμματικές συγκλήσεις”. Σχολίασε, δε, ότι “η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιμένουν στις συνταγές του χθες και που μας οδήγησαν στην κρίση. Στις συνταγές της παντοδυναμίας του ενός”.

Συνεχίζοντας την κριτική του, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πως “δεν έχετε σοβαρά επιχειρήματα παρά μονάχα μια λάθος εκτίμηση που βασίζεται στη βαθιά έπαρση και αλαζονεία” και πρόσθεσε: “σπεύδετε να αλλάξετε τώρα τον εκλογικό νόμο ώστε να πάτε σύντομα σε εκλογές”.

Σημείωσε, δε, σε αυτό το σημείο πως “θέλω να σας θυμίσω ότι την τελευταία φορά που αυτό συνέβη, είχαμε πάλι κυβέρνηση Μητσοτάκη, του αειμνήστου. Και τότε αποδείχτηκε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος”. “Εμείς δεν παίζουμε παιχνίδια σε θέματα αξιών”.

Αναφερόμενος στο αρ.89, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι “το αλλάξαμε ώστε να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής, όχι γιατί μας συνέφερε αλλά επειδή θεωρούσαμε ότι είναι ορθό για την πολιτική ζωή του τόπου. Το ίδιο κάναμε και με τον εκλογικό νόμο”. Ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, είπε σε σχέση με τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική ότι “είστε μίας χρήσης στους μικροκομματικούς υπολογισμούς του κ. Μητσοτάκη”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τα θέματα ασφάλειας, με αιχμή τα όσα συνέβησαν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι και την υπόθεση Ινδαρέ. “Έπρεπε να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει συγνώμη λάθος”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει πως “την ίδια στιγμή που κάνετε επικοινωνιακού επιχειρήσεις με τυμπανοκρουσίες, κάμερες και drones σε καταλήψεις, το αίσθημα της ασφάλειας δεν πάει καθόλου καλά. Το έγκλημα αλωνίζει και τα αποτελέσματα στη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα είναι πολύ δυσχερή το τελευταίο εξάμηνο”.

Κριτική για ασφάλεια, προσφυγικό και εξωτερική πολιτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για τα θέματα ασφάλειας, με αιχμή τα όσα συνέβησαν κατά τις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων στο Κουκάκι και στην υπόθεση Ινδαρέ. “Το αυτονόητο ήταν να βγει ο Πρωθυπουργός και να πει συγνώμη λάθος”, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως “την ίδια στιγμή που κάνετε επικοινωνιακού επιχειρήσεις με τυμπανοκρουσίες, κάμερες και drones σε καταλήψεις, το αίσθημα της ασφάλειας δεν πάει καθόλου καλά. Το έγκλημα αλωνίζει και τα αποτελέσματα στη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα είναι πολύ δυσχερή το τελευταίο εξάμηνο”.

Τα πυρά του έστρεψε κατά της κυβέρνησης και για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι “με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό”.

Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: “Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει δια της απουσίας της”.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως “την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα…Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε”.

Για οικονομία και ασφαλιστικό

Στο πεδίο της οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, “…Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού;”.

Σε σχέση με το ασφαλιστικό σχολίασε πως “αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.