Quantcast
Τσακαλώτος: Η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη

δημοσιεύτηκε:

Η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη και στιγματίζει τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα, περικόπτοντας τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων, τόνισε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης στη Βουλή.

Ο πρώτην υπουργός σημείωσε ότι κάθε συζήτηση για το δημογραφικό πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την προστασία της οικογένειας. Και τόνισε την ισχυρή αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στα «δύο καπέλα της ΝΔ», όπως είπε, το καπέλο του νεοφιλελευθερισμού και το καπέλο του «πατρίδα θρησκεία οικογένεια». Και αυτό γιατί η προστασία της οικογένειας, προστασία που είναι πολύ σημαντική για την αριστερά, είναι στον αντίποδα των επιδιώξεων του νεοφιλελευθερισμού ο οποίος βρίσκεται στον ιδεολογικό πυρήνα της ΝΔ. Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι όταν ο νεοφιλελευθερισμός δημιουργεί ανεργία, κακοπληρωμένες δουλειές, αναγκάζει τους ανθρώπους να μετακινούνται συνεχώς, να έχουν εργασιακή ανασφάλεια, να κάνουν 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Για αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να έχει μια σοβαρή ανάλυση για το δημογραφικό.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου αναδεικνύουν το ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης στους ανθρώπους που είναι οι πιο ευάλωτοι. Ένα ιδεολόγημα το οποίο έγινε δημοφιλές από την δεκαετία του 1990 μέσα από την ρητορεία της μεταλλαγμένης σοσιαλδημοκρατίας και της δεξιάς. Σημείωσε ότι δεν γίνεται αν ένα παιδί μένει από απουσίες να χάνουν το επίδομα όλα τα παιδιά μιας οικογένειας, αφού αυτό το παιδί μπορεί να έχει απουσίες γιατί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σπίτι, γιατί οι γονείς είναι άνεργοι, γιατί ζει σε μια γειτονιά που υπάρχει βία και δεν υπάρχει ασφάλεια. Τόνισε ότι η ευθύνη δεν είναι πρωταρχική αξία, είναι δευτερεύουσα. Και πρωταρχική αξία είναι η αλληλεγγύη. Και η ΝΔ έχει αλλεργία στην αλληλεγγύη.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις περικοπές ανάλογα με την καταγωγή λέγοντας ότι του ρατσισμού προηγείται ο στιγματισμός από το κράτος. Όταν το κράτος στιγματίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την καταγωγή τους, θα δημιουργηθούν ρατσιστικά φαινόμενα. Και η ΝΔ στιγματίζει τους ανθρώπους με αυτό το νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η ΝΔ μιλάει για αλλοίωση του πολιτισμού από τους πρόσφυγες ενώ η πραγματική αλλοίωση του δυτικού πολιτισμού προέρχεται από τις ξενοφοβικές φωνές στα ΜΜΕ και από τις ρατσιστικές πολιτικές.

Απευθύνθηκε, τέλος στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι δεν γίνεται να εξομοιώνει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της ΝΔ με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τα επιδόματα και η κοινωνική πολιτική βοηθάει την ανάπτυξη. Και αυτό γιατί υπάρχουν δυνάμεις – στις οποίες εκτός από το ΚΚΕ ενέταξε και το ΜΕΡΑ25 αλλά και το ΚΙΝΑΛ – που είναι που είναι υπέρ της επέκτασης των αναγκών και δυνάμεις, όπως η ΝΔ, που είναι υπέρ της επέκτασης της αγοράς. Άρα καμία δύναμη δεν πρέπει να ψάχνει άλλοθι για να μην συσπειρωθεί σε ένα – σε πρώτη φάση κοινωνικό και μετά πολιτικό – μέτωπο το οποίο θα είναι απέναντι στην επέκταση των αγορών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.