Quantcast
O κορονοϊός, η Τουρκία και τα σενάρια νέων προκλήσεων σε Έβρο και Αιγαίο - enikonomia.gr
share

O κορονοϊός, η Τουρκία και τα σενάρια νέων προκλήσεων σε Έβρο και Αιγαίο

δημοσιεύτηκε:

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί ο Ερντογάν να έδωσε εντολή απομάκρυνσης από τα σύνορα με την Ελλάδα, στον Έβρο, των χιλιάδων σκληροπυρηνικών αλλοδαπών που είχε συγκεντρώσει (με αρκετούς Τουρκμένους εξτρεμιστές ανάμεσά τους) ωστόσο κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία πρόκειται να ηρεμήσει.
Οι δηλώσεις στην εφημερίδα Hurriyet του Τούρκου λοιμωξιολόγου, Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, που έκανε λόγο για ενδεχόμενο 40 εκατ. κρουσμάτων από την πανδημία στην γείτονα, χτυπούν συναγερμό. Πηγές πληροφόρησης από το «ελληνικό πεντάγωνο» εξομολογούνταν στο enikos.gr, κάποιες σκέψεις για την πιθανή μελλοντική στάση της Τουρκίας. Αρκετοί θεωρούν δεδομένο ότι ενδεχόμενη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων θα κλονίσει την στήριξη που απολαμβάνει ο Ερντογάν από την λαϊκή βάση. Άλλοι εκτιμούν ότι ο είναι θέμα χρόνου να φανεί το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση κι αυτό γιατί αφενός η Τουρκία έχει επαφές με το Ιράν, που πλήττεται από τον κορονοϊό, και αφετέρου πολλοί μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, που δοκιμάζονται από την πανδημία, έχουν επιστρέψει στην χώρα. Κοινή συνιστώσα των συμπερασμάτων είναι ότι προκρίνεται η πιθανότητα η Τουρκία να προσπαθήσει να κάνει εξαγωγή της κρίσης και να δημιουργήσει μία νέα εστία έντασης, με τα επικρατέστερα σενάρια να είναι τα εξής τρία:

1. Να στείλει βάρκες με αλλοδαπούς – φορείς του ιού
Πρόκειται για σενάριο που έχει μελετηθεί ενδελεχώς, καθώς προκρίνεται ως το πλέον πιθανό. Μία τέτοια κίνηση στην ουσία θα μεταφραστεί ως μία άκρως εχθρική – πολεμική ενέργεια αφού πλέον περνά από την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών στην μετατροπή τους σε βιολογικές βόμβες. Ήδη έχουν εκπονηθεί σχέδια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και εναλλακτικές δράσεις, που θα επιφέρουν μπλοκάρισμα στις τουρκικές προσπάθειες, ίσως και πιο μεγάλο από αυτό στον Έβρο.

2. Να επιδιώξει την πρόκληση ατυχήματος στον Έβρο
Μπορεί να έχει εκκενωθεί ο Έβρος από τις χιλιάδες αλλοδαπών που είχε συγκεντρώσει η Τουρκία, ωστόσο οι προκλήσεις καλά κρατούν, αυτή τη φορά από αέρος. Η βραδινή… βόλτα των τουρκικών F-16 το βράδυ του Σαββάτου, καταγράφοντας 5 υπερπτήσεις σε 27 λεπτά, λίγο μετά τις 19.20, φαίνεται ότι αποτελεί μέρος συντονισμένης και καλά προγραμματισμένης κίνησης. Ίσως και να επιδιώκουν την κατάρριψη ή την σκληρή αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Κάτι που έχει αποκωδικοποιηθεί από έμπειρους αξιωματικούς, που έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια, με κάποιο από αυτά να περιλαμβάνει την ανάληψη ακόμα και πολύ δυναμικών δράσεων.

3. Να επιδιώξει την πρόκληση ατυχήματος με ακταιωρό
Η απόπειρα παρενόχλησης του σκάφους του λιμενικού που μετέφερε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, παραμονή της 25ης Μαρτίου, στα Ίμια (όπως είχαμε αποκαλύψει στο enikos) δεν είναι τυχαία. Ήρθε να προστεθεί σε μία αλληλουχία προκλητικών ενεργειών με προσπάθειες εμβολισμού ή επακούμβησης πλωτών του λιμενικού στο Αιγαίο. Ενδεχόμενη πρόκληση ατυχήματος που θα οδηγούσε σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SAR) θα αποτελούσε το τέλειο προσάναμμα στην φωτιά των αμφισβητήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από θαλάσσης και αέρος στο Αιγαίο. Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε θερμό επεισόδιο. Βεβαίως, εδώ το Ναυτικό είναι έτοιμο και για άλλα ενδεχόμενα, και σε ότι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις παραπέμπει στην στάση της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» και το τείχος που ύψωσε απέναντι στο ερευνητικό Barbaros και τα πολεμικά που το συνόδευαν στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.