Quantcast
Economist: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με Scrip Tease - enikonomia.gr
share

Economist: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με Scrip Tease

δημοσιεύτηκε:

Για τρίτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την άβυσσο αναφέρει ο Economist σε δημοσίευμα του με τον τίτλο «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με Scrip Tease» παραφράζοντας το «Strip Tease» και υπότιτλο «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακουφίσει την έλλειψη της σε μετρητά με την έκδοση IOUs, αλλά μόνο για ένα χρόνο».

Όπως το 2010 και το 2012 φαίνεται ότι θα ξεμείνει από μετρητά η Ελληνική Δημοκρατία, και μπορεί σύντομα να χάσει και την προγραμματισμένη αποπληρωμή του χρέους της συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αυτή τη φορά όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το νέο κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, έχει αποξενώσει τους πιστωτές της, καθιστώντας την προηγούμενη λύση (μια συντονισμένη χρεοκοπία, σε συνδυασμό με ένα bail-out) πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Ωστόσο, μια μονομερής αθέτηση πληρωμής δόσεων μπορεί να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει την σανίδα σωτηρίας της από τις τράπεζες στην Ελλάδα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς καμιά άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει το ευρώ, κάτι που το 84% των Ελλήνων θέλουν να αποφύγουν.

Καθώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά για εναλλακτικές λύσεις, ένα νομισματικό τέχνασμα που χρησιμοποιείται μερικές φορές σε τέτοιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η έκδοση προσωρινών IOUs, ή “Σκριπ”, αντί για μετρητά, αρχίζει να φαίνεται δελεαστική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.