Quantcast
Με ΑΝΤΙ-NAVTEX οι Τούρκοι «απαγορεύουν» την άσκηση "Καταιγίδα" - enikonomia.gr
share

Με ΑΝΤΙ-NAVTEX οι Τούρκοι «απαγορεύουν» την άσκηση “Καταιγίδα”

δημοσιεύτηκε:

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το αποκαλύψαμε πριν από μερικές ημέρες ότι η άσκηση «Καταιγίδα» θα διεξαχθεί κανονικά σε όλο το Αιγαίο. Τα σενάρια θα είναι διαφορετικά, επικαιροποιημένα βάσει των τελευταίων εξελίξεων με τον κορονοϊό αλλά και των προκλήσεων της Τουρκίας. Συνεπώς η εικόνα ανάπτυξης του στόλου θα είναι τελείως διαφορετική από τις προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, αυτό που δεν έχει ακόμη «κλείσει» είναι η επιθεώρηση του Στόλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της άσκησης, ανοιχτά του Σαρωνικού. Οι προβληματισμοί έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τα μέτρα προστασίας της υγείας κατ’ αρχήν της Προέδρου και κατά δεύτερον των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης από την πανδημία.


Η Τουρκία, από την μεριά της, με το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της να βρίσκεται δεμένο εν όρμω, προσπαθεί μέσω «χαρτοπολέμου» να στήσει νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο. Δεν είναι μόνο ο εκνευρισμός της για την Άσκηση Καταιγίδα που θα διεξαχθεί κανονικά, τη στιγμή που το πολεμικό της ναυτικό έχει ακυρώσει την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan) αλλά προσπαθεί για πρώτη φορά να αμφισβητήσει με βάση το νέο της αφήγημα τα εθνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ) της Ελλάδας στο Αιγαίο, εκδίδοντας NAVTEX, για να ακυρώσουν – τουλάχιστον στα χαρτιά – την εμφάνιση του ελληνικού στόλου.

Όπως έχουμε γράψει πρόσφατα, η Τουρκία εφαρμόζει κατά γράμμα το νέο μανιφέστο του ναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί – τον εμπνευστή του τουρκολιβυκού μνημονίου, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να υπαναχωρήσει στα 3 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων ενώ σύμφωνα με τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και επόπτευσης του μισού Αιγαίου.

Έτσι η Τουρκία με 3 NAVTEX, που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Σμύρνης, απαγορεύει στο Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας να πραγματοποιήσεις ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκης, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Λέσβο και Ψαρά, τα οποία λέει ότι πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, επικαλούμενη μάλιστα την Συνθήκη της Λωζάνης.


Πλέον αργά αλλά σταθερά η Τουρκία προχωρά στο στάδιο της ουσιαστικής εφαρμογής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο. Δεν πρόκειται για ρητορική, δεν πρόκειται για θεωρητική κουβέντα αλλά ευθεία και ωμή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Κι όσο κι αν ορισμένοι συνιστούν ψυχραιμία ή υπομονή, το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα μέχρι την εκδήλωση της επόμενης πρόκλησης. Κι αυτό είναι κάτι που όλοι το γνωρίζουν καλά, η Τουρκία όταν αισθανθεί έτοιμη κι ότι έχει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού θα κάνει το επόμενο βήμα. Και το βήμα αυτό θα είναι τόσο όσο μπορεί να ανοίξει την δρασκελιά της. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις απαραίτητες δαπάνες στην άμυνα για την επαύξηση της δύναμης αποτροπής.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.