Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Με συμμετοχή Μητσοτάκη νέα σύσκεψη ηγετών του Νότου με Μέρκελ και Μακρόν - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Με συμμετοχή Μητσοτάκη νέα σύσκεψη ηγετών του Νότου με Μέρκελ και Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Νέα συνάντηση είχε πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι πρωθυπουργοί των χωρών του Νότου, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός Τζουζέπε Κόντε και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Αθήνα είναι στο στενό πυρήνα των εξελίξεων και των ομάδων διαβουλεύσεων της Συνόδου Κορυφής». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε και τα ξημερώματα σε συνάντηση με τον Πέδρο Σάντσεθ, τον Τζουζέπε Κόντε και τον Αντόνιο Κόστα με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ υπενθυμίζεται αντίστοιχη συνάντηση με την ίδια σύνθεση είχε ο κ. Μητσοτάκης και το μεσημέρι της Κυριακής.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές πριν από λίγο κατατέθηκε η νέα πρόταση του Προέδρου του Σαρλ Μισέλ σε μία προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση με στόχο τη συμφωνία.

Αισιόδοξοι Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν
Η καγκελάριος της ΓερμανίαςΆνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, “Τη χθεσινή νύκτα, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει συμφωνίας. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός και δίνει την ελπίδα ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα, ή τουλάχιστον ότι μία συμφωνία είναι εφικτή”. Φέρεται η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν από την επανέναρξη των μαραθώνιων συνομιλιών στις Βρυξέλλες να είχε επαφές με τους ηγέτες των πέντε χωρών του Βορρά, Αυστρίας, Δανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, που έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Ο Εμανουέλ Μακρόνδήλωσε νωρίτερα ότι υπάρχουν οι ελπίδες για μια συμβιβαστική λύση αλλά παραμένει επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είπε χαρακτηριστικά,”Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής» και πρόσθεσε «Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός». «Αρχίζω τη σημερινή ημέρα με μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να καταγραφεί πρόοδος στην σύνοδο» τόνισε επιπλέον ο Γάλλος Πρόεδρος.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει εκ νέου η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιενανέφερε ότι «έπειτα από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση». Υπογράμμισε επίσης πως «οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται λύση, η ΕΕ χρειάζεται μία λύση, χρειάζεται συμφωνία για να ξεπεράσει αυτή την κρίση και να προετοιμάσει την Ευρώπη για το μέλλον. Είμαι θετική για σήμερα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, αλλά τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.