Quantcast
Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στα 65 δισ. δολάρια η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου - enikonomia.gr
share

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Στα 65 δισ. δολάρια η αξία του κοιτάσματος φυσικού αερίου

δημοσιεύτηκε:

Στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχεται η αξία του πρόσφατα ανακαλυφθέντος κοιτάσματοςφυσικού αερίου, στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ .

Η δήλωσή του ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ερντογάν για την μεγαλύτερη ανακάλυψη φυσικού αερίου που έκανε ποτέ η χώρα. Σύμφωνα με την Daily Sabah, η διαχείριση του κοιτάσματος – που εντοπίστηκε στην Μαύρη Θάλασσα -, θα ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην κρατική εταιρεία πετρελαίων, προσθέτοντας ότι θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας σε φυσικό αέριο για επτά με οκτώ χρόνια. Η αξιοποίηση του αναμένεται να αρχίσει το 2023. Ο κ. Ντονμέζ πρόσθεσε ότι οι γεωτρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα θα συνεχιστούν σε μεγαλύτερο βάθος, με στόχο τον εντοπισμό πρόσθετου κοιτάσματος.

“Μπορούμε να πούμε ότι η οικονομική αξία των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε να φτάσει τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια αν το δούμε από μια προοπτική των τιμών του φυσικού αερίου τα τελευταία 3 -5 χρόνια” ανέφερε ο Τούρκος υπουργός στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TRT.

Ο Ντόνμεζ είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην ακτή.

“Αυτή η ανακάλυψη, ακόμη και αν δεν βρει καμία νέα πηγή, θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας για περίπου 7-8 χρόνια, αλλά φυσικά οι διερευνήσεις θα συνεχιστούν και ίσως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Ντόνμεζ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου της Τουρκίας ανήλθε σε περίπου 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το εύρημα αερίου βρίσκεται σε ύδατα βάθους 2.100 μέτρων, εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας, με γεωτρήσεις που εκτείνονται άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Θα κατεβούμε άλλα 1.000 μέτρα … και τα δεδομένα δείχνουν ότι πιθανότατα θα βρούμε και φυσικό αέριο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.