Quantcast
Νίκος Δένδιας στη Realnews: ΑΟΖ και με την Κύπρο μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες - enikonomia.gr
share

Νίκος Δένδιας στη Realnews: ΑΟΖ και με την Κύπρο μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες

δημοσιεύτηκε:

Συνέντευξη στον Γιώργο Σιαδήμα

Για τις προϋποθέσεις του διαλόγου με την Τουρκία ξεκαθαρίζει πως «ο διάλογος με πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου». Παράλληλα αναφέρεται στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ αποκαλύπτει πως «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Νίκος Δένδιας.

“Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί τον διάλογο με όλους, ανεξαιρέτως, τους γείτονές της. Μέσω ειλικρινούς διαλόγου φθάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και μέσω διαλόγου φθάσαμε στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μέσω διαλόγου, που θα ξεκινήσει σύντομα, θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία. Με τον Χάικο Μάας συζητήσαμε τόσο την καλοδεχούμενη από πλευράς μας διάθεση της Γερμανίας να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η γείτονα, όσο και την πάγια θέση της χώρας μας ότι είμαστε πάντοτε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία. Ημουν, όμως, σαφής: δεν μπορεί να υπάρχει διάλογος υπό καθεστώς απειλών, προσβολών και προκλήσεων ή όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Μέχρι στιγμής, η συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας καθιστά κενές και προσχηματικές τις δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο. Για να υπάρξει διάλογος απαιτείται αποκλιμάκωση και ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Διάλογος δεν μπορεί να υπάρξει εκτός του αυτονόητου αυτού πλαισίου” τονίζει.

“Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Εχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας. Στόχος είναι να οριοθετήσουμε σταδιακά, μετερχόμενοι πάντοτε των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση, δεδομένων και των δεσμών, της συναντίληψης και του διαρκούς μεταξύ μας συντονισμού. Ωστόσο, στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών που πρέπει να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια. Τούτο αναδεικνύεται και από την προσεκτική ανάγνωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Η ίδια η γεωγραφία της Μεσογείου υπαγορεύει τη συνεργασία και την πολυμερή συνεργασία. Και να είστε βέβαιος, κ. Σιαδήμα, ότι, εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες, θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή” αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στη Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.