Quantcast
Μεγάλη φωτιά στη Μόρια: Εικόνες καταστροφής στον ΚΥΤ - Στον δρόμο 13.000 μετανάστες - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μεγάλη φωτιά στη Μόρια: Εικόνες καταστροφής στον ΚΥΤ – Στον δρόμο 13.000 μετανάστες – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Πύρινη κόλαση στη Λέσβο τη νύχτα, καθώς ξέσπασαν ταυτόχρονα φωτιές τόσο περιμετρικά του καταυλισμού της Μόριας όσο και σε δασικές περιοχές της Βατούσας και της Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι Αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του ΚΥΤ. Υπήρχαν εξαρχής αναφορές για κοντέινερ που τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Στα πλάνα που μετέδωσε η ΕΡΤ1, η εικόνα το πρωί μοιάζει αποκαρδιωτική, αφού οι καταστροφές είναι μεγάλες, ενώ οχήματα της Πυροσβεστικής και ελικόπτερα εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή. Υπάρχουν ενεργές εστίες μέσα στον καταυλισμό, καθώς κοντέινερ συνεχίζουν να καίγονται.
Επίσης, ο ελαιώνας όπου υπήρχαν σκηνές και διέμεναν οι πρόσφυγες, έχει γίνει στάχτη.
Η φωτιά σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται να ξέσπασε μετά τις αντιδράσεις λόγω της απομόνωσης των 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και για το γεγονός ότι έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και με όσους είχαν χαρακτηρισθεί ως επαφές τους. Ο καταυλισμός της Μόριας κάηκε σχεδόν στο σύνολό του, ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν καταφύγει προς τα γύρω κτήματα και βουνά. Πολλοί είναι αυτοί που κατευθύνθηκαν και προς την πόλη. Μεγάλη δύναμη της αστυνομίας έχει αποκλείσει την περιοχή. Περίπου 13.000 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, μεταξύ αυτών και οι 35 που είναι θετικοί στον κορονοϊό.



Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

Το έργο της Πυροσβεστικής ήταν δύσκολο από την πρώτη στιγμή καθώς δεν μπορούσαν οι δυνάμεις να φτάσουν στο σημείο, μιας και όσες φορές αποπειράθηκαν, δέχονταν λιθοβολισμό από διαμένοντες του ΚΥΤ, μετανάστες. Ήδη υπάρχει ένα σπασμένο όχημα της Πυροσβεστικής.
“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, βάζουν συνέχεια φωτιές με αναπτήρες και λιθοβολούν τα οχήματα μας”, είπε στο enikos.gr αξιωματικός της Πυροσβεστικής Μυτιλήνης. Αργά τα ξημερώματα έγινε γνωστό ότι ο καταυλισμός εκκενώθηκε.

Ο κορονοϊός έκαψε τη Μόρια
Αφορμή για την εξέγερση και τις φωτιές αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό. Αυτή τη στιγμή ώρα 3.45 μετά τα μεσάνυχτα, μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών κινείται προς την πόλη περνώντας μάλιστα μέσα από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες έχουν δημιουργήσει φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.