Quantcast
Πέτσας για Τουρκία: Συνέπεια και συνέχεια για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Πέτσας για Τουρκία: Συνέπεια και συνέχεια για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, “οποιαδήποτε αναδίπλωση της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι προσχηματική” και πρόσθεσε ότι “θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις κινήσεις αποκλιμάκωσης σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο”.

Σχετικά με το εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπαναχωρήσει από το αίτημά της για κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “δεν υπάρχει περίπτωση υπαναχώρησης. Αντιθέτως υπάρχει μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Ο κατάλογος των κυρώσεων θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Αν και πότε θα εφαρμοστεί, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Οποιαδήποτε αναδίπλωση της Τουρκίας δεν πρέπει να είναι προσχηματική, αλλά να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια”.

Αναφορικά με το εάν θα μπορούσαν να αρχίσουν διερευνητικές επαφές πριν από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Πέτσας απάντησε ότι “ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων είναι ανοιχτός και εάν αυτό είναι εφικτό θα γίνει. Προέχει η συνέπεια και η συνέχεια στην έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας. Από τη στιγμή που υπήρξε μια αποκλιμάκωση με τη μη ανανέωση της NAVTEX θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αυτές οι επικοινωνίες. Εμείς επιδιώκουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες εάν τα λόγια της Τουρκίας ταυτίζονται και με τις πράξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα μπροούσαμε να έχουμε μια επανέναρξη των διερευνητικών επαφών από το σημείο που σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας. Κάτι που θα είναι προς όφελος των δύο λαών αλλά και της περιοχής ευρύτερα”. Για τον ρόλο που θα έχει η Γερμανία στις επαφές αυτές, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στις διερευνητικές επαφές το όποιο πλαίσιο είναι σαφώς καθορισμένο και θα αφορά στις δύο χώρες”.

Για το εάν θα υπάρξει επικοινωνία ή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στα όσα είχε πει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και απάντησε μεταξύ άλλων ότι “μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε συνάντηση ή επικοινωνία και δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση, αρκεί να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: εμπιστοσύνη και μια καλά προετοιμασμένη επικοινωνία”.

Δείτε το βίντεο:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.