Quantcast
Κορονοϊός: Σε στοχευμένες περιοχές και γειτονιές η μάχη - Εντατικοί έλεγχοι στις πλατείες - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Σε στοχευμένες περιοχές και γειτονιές η μάχη – Εντατικοί έλεγχοι στις πλατείες

δημοσιεύτηκε:

Συνεχής είναι η αβεβαιότητα για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού, δείχνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ειδικά αποστάσεων, χρήσης μάσκας και υγιεινής των χεριών. Τη στιγμή που οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων διατηρούνται σε υψηλό μεν αλλά σταθερό επίπεδο, οι διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αναφοράς αυξήθηκαν ξανά τη Δευτέρα, φτάνοντας τις 73 από 68 που ήταν την Κυριακή, γεγονός που αποδεικνύει την πολύ μικρή απόσταση που χωρίζει την τωρινή κατάσταση από μια ανεξέλεγκτη πανδημία. Ειδικοί και κυβέρνηση βρίσκονται εν αναμονή της αποτίμησης των περιοριστικών μέτρων στην Αττική κάτι που αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας, ώστε να κριθεί εάν απαιτηθούν επιπλέον περιορισμοί. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι προσπάθειες των ειδικών και της κυβέρνησης εστιάζουν σε περιοχές και γειτονιές με επιδημιολογικό “βάρος”. Το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown στον Ευρώτα Λακωνίας δεν απέκλεισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου που βρέθηκε μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα εκεί όπου εντοπίστηκαν 32 θετικοί στον κορονοϊό. “Εξετάζεται αλλά αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε γειτονιές της Αθήνας ώστε να αναχαιτιστεί η μετάδοση ανάμεσα σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη αποφασίστηκαν έξι μέτρα:

  1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
  2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.
  4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.
  5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.
  6. Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της Ελληνικής και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.
    Στο μεταξύ εντείνονται και οι έλεγχοι στις πλατείες και άλλους υπαίθριους χώρους όπου συνωστίζονται νέοι κατά τη διάρκεια της νύχτας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.