Quantcast
Κορονοϊός: Συναγερμός για τις νέες εστίες και την αύξηση των διασωληνωμένων - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις νέες εστίες και την αύξηση των διασωληνωμένων – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Πονοκέφαλο” και ανησυχία προκαλούν οι νέες εστίες κορονοϊού που εμφανίζονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, αλλά και κυβερνητικά στελέχη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί ήδη τρεις σημαντικές συρροές κρουσμάτων, που έχουν χτυπήσει “κόκκινο καμπανάκι” με τη μάχη πλέον για τον έλεγχο της μεταδοτικότητας του ιού να δίνεται σε πολλαπλά “μέτωπα”.

Τα τουλάχιστον 40 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στον Άγιο Παντελεήμονα, η κηδεία στη Βοιωτία, όπου παραβρέθηκαν 200 άτομα αντί 50 που είναι το επιτρεπόμενο όριο με αποτέλεσμα να τεθούν σε καραντίνα κάτοικοι πέντε οικισμών σε Θήβα και Χαλκίδα, αλλά και ο συναγερμός που σήμανε σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, το “Σωτηρία” το οποίο σηκώνει μεγάλο βάρος για τη νοσηλεία και αντιμετώπιση του κορονοϊού και στο οποίο βρέθηκαν πέντε θετικά κρούσματα στη Θωρακοχειρουργική Κλινική αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα σοβαρών συρροών που έχουν διαπιστωθεί.
Η επιδημία στην Ελλάδα “επελαύνει” με τους επιστήμονες να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι “όσα μέτρα και αν ληφθούν, αν δεν τηρούνται, δεν έχουν, ούτε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα”. Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά. Ιδιαίτερα αν δει κάποιος τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και τη ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων στην Αττική, τότε μπορεί να κατανοήσει γιατί η κατάσταση δείχνει άκρως ανησυχητική. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 411 νέα κρούσματα και δύο θανάτους λόγω κορονοϊού. Από τα νέα κρούσματα τα 272 εντοπίστηκαν στην Αττική και από αυτά τα 40 – έως χθες το απόγευμα- σε γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα. Επίσης, οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ήταν 89, έντεκα περισσότεροι σε σύγκριση με την Τετάρτη. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις πιο δύσκολες από πλευράς σοβαρών περιστατικών ημέρες του πρώτου κύματος.

Έκτακτα μέτρα στην Κύθνο
Περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα στην Κύθνο ώστε να περιοριστεί η διασπορά της νόσου Covid-19 και είναι τα εξής:
– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες κλπ.
– Eξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες από την Παρασκευή 02-10-2020 και ώρα 05.00 έως Παρασκευή 16-10-2020 και ώρα 05.00.

Χατζηχριστοδούλου: Όσα μέτρα και να πάρουμε, αν δεν εφαρμόζονται, δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα
“Υπάρχει αυξημένη μετάδοση του κορονοϊού στην Αττική. Υπάρχουν μερικοί θύλακες που μας ανησυχούν ιδιαίτερα” ανέφερε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
“Στο κέντρο της Αθήνας τα πράγματα είναι δύσκολα. Το πρόβλημα είναι αρκετά περίπλοκο, καθώς εμπλέκονται και μετανάστες. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα που πρέπει να σχεδιαστεί αποκλειστικά για την Αθήνα” ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
“Στα Μέσα Μαζική Μεταφοράς υπήρχαν από την αρχή δυσκολίες. Αρχίζει και βελτιώνεται το πρόβλημα, καθώς τηρείται τουλάχιστον η χρήση της μάσκας και μπήκαν και άλλα λεωφορεία για να μειωθεί ο συνωστισμός” τόνισε. Και συμπλήρωσε: “Αυτό που μένει να βελτιωθεί είναι ο συγχρωτισμός των νεαρών ατόμων, ο οποίος δεν έχει σταματήσει ακόμη παρότι πάρθηκαν νέα μέτρα”.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά των κρουσμάτων, και τόνισε ότι υπάρχουν ακόμη μερικά μέτρα που βρίσκονται στη “φαρέτρα” του υπουργείου Υγείας. “Όσα μέτρα και να πάρουμε αν δεν εφαρμόζονται δεν θα υπάρχουν αποτελέσματα” κατέληξε.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.