Quantcast
Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο της συμφωνίας των "27" - Η γραμμή Μέρκελ και τα διαφορετικά στρατόπεδα - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής: Το παρασκήνιο της συμφωνίας των “27” – Η γραμμή Μέρκελ και τα διαφορετικά στρατόπεδα

δημοσιεύτηκε:

Ο συμβιβασμός για το θέμα της Τουρκίας ήρθε στη Σύνοδο Κορυφής έπειτα από ένα θρίλερ διαβουλεύσεων και μετά την κατάθεση τριών προσχεδίων από τον Σαρλ Μισέλ. Αυτό που αναδείχθηκε σίγουρα πάντως, ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών. 

“Είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναπτύξει “πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία” παρά τις δυσκολίες που υφίστανται” δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ υπονόησε σαφώς ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στην Τουρκία. “Η διπλωματία έχει τον πρωταρχικό ρόλο για την αποκλιμάκωση στην περιοχή” είπε. Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση στο Ναγκόρνο -Καραμπάχ τονίζοντας ότι η Γαλλία έχει πληροφορίες πως τζιχαντιστές έχουν καταφτάσει στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία (η σαφής υπόνοια ήταν ότι αυτό συνέβη με υπαιτιότητα της Άγκυρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Σημείωσε πως η Ε.Ε. “πρέπει να βρει έναν τρόπο να εμπλακεί εκ νέου σε έναν απαιτητικό διάλογο με την Τουρκία”, αλλά τόνισε ότι “η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι μη διαπραγματεύσιμη”.
Στη γερμανική γραμμή κινήθηκε η Ισπανία. Μετά τη συνάντηση του Σαρλ Μισέλ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ πριν από την έναρξη της Συνόδου, ισπανικές πηγές τόνισαν σύμφωνα με την “Καθημερινή”, τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στη Ανατολική Μεσόγειο και τη δραστηριότητα του κ. Σάντσεθ προς υποστήριξη των πρωτοβουλιών της Μέρκελ. Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο σημείωναν οι ίδιες πηγές, αλλά πρόσθεταν ότι η Ισπανία εξαρχής έδινε προτεραιότητα στον διάλογο με την Τουρκία. Την πιο σκληρή στάση τήρησε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο Κουρτς είπε ότι “η Ε.Ε. πρέπει να διακόψει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και να της επιβάλει κυρώσεις για την αντιπαράθεση με την Ελλάδα επί των θαλάσσιων ζωνών και τις διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων και μελών της αντιπολίτευσης”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.