Quantcast
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας - Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας – Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας

δημοσιεύτηκε:

Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον για περιφρόνηση των θεσμικών διαδικασιών του Κοινοβουλίου και ότι έκανε δύο λάθη μαζί, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών μετατρέπεται σε μπούμερανγκ και είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι “με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας”.
Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την απουσία του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα λέγοντας πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” και γι’ αυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ. Όπως υπογράμμισε, την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική Νavtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. “Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια. Υπήρχε ανάγκη για κινητοποίηση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας. Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας. Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομματικά αδιέξοδα και από την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε. Υποβάλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας “να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας. Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας. Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : “Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη. Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας”.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους, τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη

Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. “Παρά τα όποια λάθη, η κυβέρνηση απολαμβάνει μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία επειδή δίνει μάχες και τις κερδίζει, και κάνει μεταρρυθμίσεις. Το δικό μου μέλημα κ.Τσίπρα θα είναι πάντα να ενώνω και να συνθέτω όχι να διχάζω. Γι’ αυτό σταματήστε να συντηρείτε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση”.” είπε ο πρωθυπουργός. Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει “εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία” και είπε ότι “πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη” είπε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επι ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις απο 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019. Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες “προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή”.
Συμπλήρωσε, δε, ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους. Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.
Εκτενή αναφορά στο ζήτημα των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι “το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση”. Στην τοποθέτησή του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην ευρύτερη παραβατικότητα της Άγκυρας, που διαπιστώνουν όλοι πια, “απαντάμε με νομιμότητα, με προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων σε κάθε πεδίο και ναι απαντάμε με ενεργή διπλωματία” και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε “Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους έξι μήνες κύριε Τσίπρα πού ζείτε επιτέλους;”. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις αποφάσεις των πρόσφατων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και διατύπωσε τη θέση ότι η χώρα έχει ενεργητική εξωτερική πολιτική καθώς “παίρνει μία γενική διατύπωση περί συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο και την μετατρέπει σε απτά, συγκεκριμένα, αποτελέσματα” μιλώντας στη συνέχεια για τις συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο και την Αλβανία.
“Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση”, τόνισε ακολούθως ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που πρώτη το άσκησε ξεκινώντας από το Ιόνιο. “Επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση στο Αιγαίο από το 1995 και έπειτα που υπάρχει το casus belli τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια”, είπε για να συμπληρώσει: “Xωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα. Η υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 ναυτικά μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10”. Κάλεσε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να θυμηθεί ότι και επί της δικής του Πρωθυπουργίας υπήρξαν ουκ ολίγες τουρκικές NAVTEX με πραγματικά πυρά που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ 6 και 12 μιλίων όπως υπήρξαν και ελληνικές σε αντίστοιχες ζώνες. “Να είστε πιο προσεκτικός όταν υιοθετείτε μία λογική που μου παραπέμπει πιο πολύ σε μεταγραφές που μπορεί να έχετε πάρει από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ με πολύ απλουστευμένα επιχειρήματα για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει η χώρα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: “Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.