Quantcast
Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τα 1.547 κρούσματα - Σύσκεψη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων - Τι εξετάζεται - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: Συναγερμός μετά τα 1.547 κρούσματα – Σύσκεψη της Επιτροπής λοιμωξιολόγων – Τι εξετάζεται

δημοσιεύτηκε:

Τα κρούσματα του κορονοϊού έσπασαν πλέον και το “φράγμα” των 1.500, φτάνοντας την Τετάρτη στα 1.547 θέτοντας τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση σε “κόκκινο συναγερμό”. Σήμερα Πέμπτη οι ειδικοί, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν εκτάκτως ενώ χθες πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη της Επιτροπής του ΕΟΔΥ. Επί της ουσίας το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, με ορόσημο την 9η Νοεμβρίου, οπότε εκεί θα αξιολογηθεί κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και στις πορτοκαλί περιοχές ή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 έως τις 05.00 είχαν αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ σε εγρήγορση βρίσκονται και στο υπουργείο Υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται- ανήλθαν σε 108 την Τετάρτη- ενώ στην Αττική οι ΜΕΘ είναι καλυμμένες κατά 70%- 75% όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι.
Μεταξύ των εισηγήσεων για νέα μέτρα είναι σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξής:
– η απαγόρευση εξόδου από “πορτοκαλί” περιοχές, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού από νομό σε νομό. Άλλωστε αυτό ισχύει ήδη στις “κόκκινες” περιοχές.
– η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στις “κίτρινες” περιοχές
– όσον αφορά στην εστίαση έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να κλείνει στις 21.00 ή στις 22.00 όμως, για την ώρα δεν συζητείται ο περιορισμός του ωραρίου αλλά ένα μείγμα άλλων μέτρων όπως το ενδεχόμενο να φορούν μάσκα όλοι και στα τραπέζια και να αφαιρείται μόνο την ώρα του φαγητού.
– θα εξεταστεί τα μαγαζιά να έχουν χαμηλά τη μουσική, ώστε να μην φωνάζουν μεταξύ τους οι θαμώνες για να ακουστούν καθώς εκπέμπονται περισσότερα αεροσταγονίδια και αυξάνεται η πιθανότητα μετάδοσης.
– Για την ώρα δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown, όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένως κυβερνητικά στελέχη, αλλά εξετάζονται τα τοπικά lockdowns σε περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Η Θεσσαλονίκη ανησυχεί ιδιαίτερα τους αρμοδίους και πλέον είναι θέμα χρόνου να αλλάξει επίπεδο συναγερμού και να περάσει στο “κόκκινο” και σε lockdown μετά και τα 384 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα βρίσκεται σήμερα, Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στη συμπρωτεύουσα επικεφαλής κλιμακίων του Οργανισμού και θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid.

Στο “κόκκινο” από σήμερα Ιωάννινα και Σέρρες
Στο «κόκκινο», δηλαδή στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας είναι από σήμερα, στις 6 το πρωί, οι περιφερειακές ενότητες των Ιωαννίνων και των Σερρών. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους, καθώς και η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστή συρροή και 158 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 31 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 προέρχονται από δράση τυχαίας δειγματοληψίας.Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
– Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
– Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
– Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων. Οι πρόβες θα γίνονται μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης
– Κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
– Μουσικές σκηνές
– Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
-Παιδότοποι
– Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
– Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
-Εμποροπανηγύρεις
-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν.4497/2017 (Α’ 171)
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως και τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ- πεντικιούρ, τα ινστιτούτα αισθητικής κ.λπ., στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται στο επίπεδο 4, θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Επίσης, σε επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες από το «κίτρινο», επίπεδο 2 (επιτήρησης), περνούν στο «πορτοκαλί», επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης). Για τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (μάσκα παντού), καθώς και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί. Την ίδια στιγμή, η Αμοργός, λόγω παντελούς έλλειψης κρουσμάτων, κατεβαίνει από το επίπεδο 2, «κίτρινο», στο επίπεδο 1, «πράσινο». Τέλος, η Δράμα ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού και περνάει από το επίπεδο 1, «πράσινο», στο επίπεδο 2, «κίτρινο».
Υπενθυμίζεται ότι στο επίπεδο 4 παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων που βρίσκονται στο επίπεδο 3 είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο συναγερμού που ισχύει σε κάθε περιοχή και τα αντίστοιχα μέτρα, διατίθενται στον σύνδεσμο: https://covid19.gov.gr/covid-map


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.