Quantcast
ΚΙΝΑΛ για εργασιακό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση προκαλεί με το ωράριο - λάστιχο εν μέσω πανδημίας - enikonomia.gr
share

ΚΙΝΑΛ για εργασιακό νομοσχέδιο: Η κυβέρνηση προκαλεί με το ωράριο – λάστιχο εν μέσω πανδημίας

δημοσιεύτηκε:

“Εργασία έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή για υπερωρίες, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι κ.κ. Μουλκιώτης και Μέγας του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Όπως επισημαίνουν, “και ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα για την οργάνωση του χρόνου απασχόλησης, μέσω όμως Συλλογικής Σύμβασης σε επίπεδο επιχείρησης, έρχεται τώρα η ΝΔ και προβλέπει ρύθμιση σε ημερήσια διάταξη με κινητή ώρα προσέλευσης και αποχώρησης. Αυτό θα γίνεται: -Είτε με ατομικές συμβάσεις, άρα εν μέσω πανδημίας, αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χωρίς εγγυήσεις ο μισθωτός θα… «πέφτει αμαχητί».

-Είτε με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ενός Οργάνου που ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι η κυβέρνηση, μετά τον έλεγχο της αμοιβής (με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η αύξηση των βασικών μισθών), παίρνει στον έλεγχό του και τον χρόνο ημερήσιας εργασίας. Θα μετατραπεί δηλαδή σε «προσωπάρχη» των εταιρειών, αλλά αποδεικνύεται και κράτος-μπαταχτσής για λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα πληρώνουν υπερωρίες”.
Στην δήλωσή τους επισημαίνεται ακόμη ότι “το σχέδιο της κυβέρνησης αποδυναμώνει πλήρως τον ΣΕΠΕ, ενισχύοντας τη μαύρη εργασία και την ασυδοσία των κακόπιστων εργοδοτών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο νομοθέτημα έρχεται εν μέσω πανδημίας, περίοδο κατά την οποία όχι μόνο δεν υπάρχουν αυξημένες παραγωγικές ανάγκες και αιτήματα για επιπλέον (του 8ώρου) εργασία, αλλά το ζητούμενο είναι η στήριξη του εργατικού εισοδήματος και η ασφάλεια στην εργασία. Το Κίνημα Αλλαγής είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει ένα τέτοιο εργασιακό ανοσιούργημα, μέσα μάλιστα στην πανδημία. Προκαλεί τους εργαζομένους, που πέραν από τους φόβους για την υγειονομική κρίση, έχουν και το καθημερινό άγχος για το εισόδημα της οικογένειάς τους. Μαζί με τους εργαζόμενους θα αγωνιστούμε κατά της αδυσώπητης επέλασης και απρόκλητης επίθεσης της Κυβέρνησης στην εργασία και τους εργαζόμενους”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.