Quantcast
Business Insider: «Το τσεκούρι είναι έτοιμο να πέσει πάνω στην Ελλάδα» - enikonomia.gr
share

Business Insider: «Το τσεκούρι είναι έτοιμο να πέσει πάνω στην Ελλάδα»

δημοσιεύτηκε:

Με τίτλο «Το τσεκούρι είναι έτοιμο να πέσει πάνω στην Ελλάδα» το Business Insider αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχει η μη αποπληρωμή  της δόσης προς το ΔΝΤ.

 Η Αθήνα έχει προγραμματίσει να επιστρέψει $ 1.6 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στο  ΔΝΤ σε τέσσερα στάδια έως τον Ιούνιο . Η πρώτη πληρωμή, περίπου € 300 εκατομμύρια, αναμένεται την Παρασκευή.

Αλλά για να κάνει τις πληρωμές αυτές, Αθήνα πρέπει να έχει  πρόσβαση σε περισσότερα κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, ειδικά σε 7.200.000.000 δολάρια μεταφοράς στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

Αν η πρώτη αποπληρωμή του δανείου δεν γίνει ώς αύριο το βράδυ, ο πέλεκυς πέφτει: Η Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται επισήμως σε καθυστέρηση και δεν θα μπορεί να λάβει  οποιοδήποτε βοήθεια από τα € 16.5 δισεκατομμύρια από το ΔΝΤ.

Πρόκειται για κίνδυνο που μπορεί να ωθήσει  περαιτέρω την ήδη εξαθλιωμένη  ελληνική οικονομία στην άβυσσο.

Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε ασαφές αν θα κάνει την πληρωμή, ενώ συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές για τις συνθήκες για μια νέα συμφωνία.

Στο τέλος του Μαΐου, υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης προειδοποίησε ότι η Αθήνα «δεν είχε τα χρήματα” για να κάνετε τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.

Αλλά μετά από αυτό η κυβέρνηση τόνισε ότι θα πληρώσει τα χρέη της, αν ήταν σε θέση να το πράξει.

 “Αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα μας πληρώσει”, δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Μια πρόταση για να αγοράσει χρόνο για μια συμφωνία ήταν ότι η Αθήνα να καταβάλει τις πληρωμές  του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μία δόση έως το τέλος του μήνα.

“Χωρίς νέα κεφάλαια διάσωσης, η ελληνική κυβέρνηση είναι μάλλον απίθανο να έχει  τα χρήματα για να καλύψει τις επιστροφές μέσα Ιουνίου,” ανέφεραν πηγές 

“Αυτό θα ήταν μια κόκκινη σημαία,” Domenico Lombardi, είπε  πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σοκ της αδυναμίας πληρωμής θα μπορούσε να παρακινήσει τους Ευρωπαίους να αυξήσουν την πίεση προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και μιας κίνησης από την ΕΚΤ να ενισχύσει τη ροή των κεφαλαίων 

“Η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να κάνει η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών πιο περίπλοκη, ακόμη και ζωτικώς  αδύνατη», ανέφερε η ίδια πηγή..

Μια ελληνική αδυναμία  για τα δάνεια του ΔΝΤ θα θέσει τη χώρα μεταξύ των λίγων αυτών των χωρών,που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τη δόση τους (Αφγανιστάν, Ιράκ, Γιουγκοσλαβία Αϊτή).

Αλλά το ίδιο το ΔΝΤ δεν θα βγει αλώβητο. Έβαλε την αξιοπιστία του με τα μέλη του σε κίνδυνο στην προσπάθεια να οργανώσει και να διαχειριστεί τη διάσωση της Ελλάδα με τα μεγαλύτερα δάνεια διάσωσης, που έχει εγκρίνει ποτέ το Ταμείο .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.