Quantcast
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα - Η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα – Η πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

δημοσιεύτηκε:

Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η γειτονική χώρα θα πρέπει να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις προκειμένου να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Προϋπόθεση για τις διερευνητικές επαφές, επισημαίνεται, αποτελεί η αποχή από παράνομες δραστηριότητες, ένας όρος που προφανώς έχει θέσει η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ενώ υπογράμμισε και τη ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού.
“Αν έπρεπε να συνοψίσω σε μια πρόταση αυτό που έγινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα σας έλεγα ότι η Ευρώπη έκανε ένα βήμα -συνήθως κάνει ένα βήμα τη φορά- που αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση προς την Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά. Για την Ελλάδα οι κυρώσεις αυτές καθαυτές δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά είναι το καλύτερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ασκήσουμε πίεση στην Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε στη συνέχεια, “δεν θέλουμε η Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας και δεν πιστεύω ότι τελικά είναι προς όφελος ούτε της Τουρκίας ούτε της Ελλάδος, ούτε της Ευρώπης. Αν όμως η Τουρκία επιμένει να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα προφανώς θα υπάρχει ένα πιο ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων που θα έχει και μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο”.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “επί της ουσίας η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας όπως είχε ήδη διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει” και συμπλήρωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι “η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά, να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή ότι είναι αδιέξοδη, ότι η πολιτική της έχει κόστος για την ίδια και για τον τουρκικό λαό που δεν ευθύνεται και σε κάτι”.
Καταλήγοντας στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πίστη του ότι “έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς και με την προσπάθεια που πάντα απαιτείται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να επιτυγχάνεται ομοφωνία, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, εξελίξεις που αφορούν πρώτα και πάνω απ’ όλα την ίδια την ΕΕ”, είπε ο πρωθυπουργός.

πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.