Quantcast
Περικοπές 2,2 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα ζητούν οι δανειστές - enikonomia.gr
share

Περικοπές 2,2 δισ. ευρώ σε συντάξεις και επιδόματα ζητούν οι δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Μαυρούλη

 

Νέες περικοπές ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συντάξεις και προνοιακά επιδόματα, αύξηση των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές ζητούν οι δανειστές για το β’ εξάμηνο του έτους, ενώ για το 2016 οι περικοπές ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε την λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση από το 2016, 71 εκατ. ευρώ από την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και σωρευτικά, 824 εκατ. ευρώ έως το έτος κατά το οποίο θα κλείσει για πάντα η πόρτα των συνταξιοδοτήσεων πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο προτάσεις, της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, στο θέμα του ασφαλιστικού, ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ καθιστώντας πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας.

Συγκεκριμένα για να επιτευχθούν οι στόχοι των δανειστών προτείνεται η κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς εξαιρέσεις από τον Ιούλιο του 2015 και την δημιουργία ταυτόχρονα ισχυρών αντικινήτρων.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση προτείνει την σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2016 και έως το 2025 και επιπλέον πέναλτι, σε όσους παρά την απαγόρευση, θελήσουν να βγουν πρόωρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πρώτα πέντε χρόνια που θα βγει κάποιος νωρίτερα στη σύνταξη, το πέναλτι θα είναι -6% για κάθε χρόνο, ήτοι έως και -30%.

Εάν η συνταξιοδότηση είναι ακόμη νωρίτερα, για τα χρόνια επιπλέον των πέντε, η μείωση θα είναι -16% κατ’ έτος.

Η ελληνική πλευρά επιμένει στη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, ενώ οι δανειστές ζητούν την περικοπή κατά 326 εκατ. ευρώ των συντάξεων φέτος όπως είχε προϋπολογιστεί, ενώ ζητούν και την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

Οι θεσμοί ζητούν μέσα σε ένα εξάμηνο να ληφθούν τα εξής μέτρα:

-Ένταξη στο ΕΤΕΑ όλων των υπόλοιπων επικουρικών ταμείων (και των ένστολων)

-Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά, κανένα επικουρικό ταμείο δεν θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο αλλά από δικούς του πόρους.

-Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους έως τον Δεκέμβριο του 2016.

-Πάγωμα όλων των συντάξεων έως το 2021.

-Βασική και αναλογική σύνταξη σε όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από τον Ιούλιο του 2015 και μετά, με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης

-Αύξηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική ασφάλιση σε όλους τους συνταξιούχους από 4% σε 6%, και επέκτασή της και στις επικουρικές συντάξεις

-Σταδιακή κατάργηση των χρηματοδοτούμενων από το κράτος απαλλαγών και εναρμόνιση των εισφορών για όλα τα ταμεία, με βάση τις εισφορές του ΙΚΑ.

-Επανεξέταση του καθεστώτος σύνταξης υπερηλίκων στον ΟΓΑ, με καλύτερη στόχευση και αύξηση των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

 

Χάσμα απόψεων

Στη πρόταση της η κυβέρνηση προτείνει την εντός του 2016 να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση ενοποιήσεων των ταμείων, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση της μισθοδοσίας κατά 30%.

Παράλληλα, προτείνει τρόπους πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. 

Από την πλευρά τους οι δανειστές επανέρχονται στην απαίτηση τους για διασύνδεση των καταβαλλόμενων εισφορών και παροχών, απαιτώντας την εξαφάνιση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την περικοπή των κατώτατων συντάξεων αφού δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που καταβλήθηκαν. 

Οι πιστωτές ζητούν επίσης, τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εσόδων και πληρωμής παροχών, για όλα τα ταμεία, αλλά και κατάργηση κοινωνικών πόρων και αντικατάστασή τους είτε με μείωση συντάξεων είτε με αύξηση εισφορών, και αλλαγές στη συνταξιοδότηση των αγροτών, προκειμένου να εναρμονιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης περικοπές δαπανών περίπου 900 εκατ. ευρώ μέσα από την αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, με εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

Αγεφύρωτη απόσταση και στα εργασιακά

Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι οι δύο προτάσεις και στα εργασιακά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών στην πρότασή τους ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αλλάξει τίποτε από τα όσα έχουν ψηφισθεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ δέχεται να διεξαχθεί διάλογος για το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, με τη βοήθεια κάποιου διεθνή οργανισμού. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στα εργασιακά θα πρέπει να έχει την έγκριση των θεσμών, ενώ τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μετά από την αποδοχή του σχεδίου και από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Δεσμεύεται ότι θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές που ισχύουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω το σχεδίου νόμου που ήδη έχει καταρτίσει, η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού σταδιακά και έως το τέλος του 2016, στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ).

Από εκεί και πέρα, το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται ελεύθερα μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.