Quantcast
Μητσοτάκης στο Reuters: Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι - Τι είπε για εμβόλια και Τουρκία - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης στο Reuters: Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι – Τι είπε για εμβόλια και Τουρκία

δημοσιεύτηκε:

Ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού αυτό το καλοκαίρι προέβλεψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι οι ταχείες εκστρατείες εμβολιασμού σε σημαντικές αγορές, ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία και το Ισραήλ, θα ανοίξουν τον δρόμο για να επιστρέψουν οι τουρίστες. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “είμαι ρεαλιστής, όμως είμαι και συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάμε πολύ καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι» και πρόσθεσε ότι “πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι». Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν θα είναι υποχρεωτικά για τους επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι, όμως επισήμανε ότι η Βρετανία και το Ισραήλ δείχνουν τον δρόμο όσον αφορά στην ταχύτητα των εμβολιαστικών εκστρατειών τους.
«Ουσιαστικά εξαρτιόμαστε από τον ρυθμό του εμβολιασμού στις κύριες αγορές μας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και, αν το 70% του ισραηλινού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά για τους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ορθή απόφαση της ΕΕ για τα εμβόλια
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε εξάλλου την απόφαση να συντονιστούν κεντρικά οι αγορές εμβολίων των κρατών μελών της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγοντας πως οι μικρότερες χώρες της Ένωσης θα αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, αν διαπραγματεύονταν μόνες τους τις συμφωνίες για τα εμβόλια. Η Επιτροπή έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για το χειρισμό εκ μέρους της, της στρατηγικής του εμβολιασμού και για τη διένεξη με τη βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca για ένα συμβόλαιο προμήθειας εμβολίων. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η αρχή να υπάρξει κεντρικός συντονισμός της αγοράς των εμβολίων ήταν η ορθή.
«Μπορώ να σας πω ότι, ως μικρή χώρα, δεν θέλω να διαπραγματευθώ μόνος μου με τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες», δήλωσε στο Reuters ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Είμαι ευτυχής που η Ευρώπη διαπραγματεύθηκε ως σύνολο. Ναι, υπήρξαν επιπλοκές, ναι υπήρξαν ζητήματα, όμως ας μην χάνουμε τη μεγάλη εικόνα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αμφιβάλλει αν η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τον αριθμό εμβολίων που έλαβε, αν δεν γινόταν κεντρικά η αγορά και η διανομή τους ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού, και το ίδιο πιθανόν ισχύει για μικρότερες χώρες της ΕΕ, από την Πορτογαλία μέχρι την Εσθονία, και ακόμη και για μεγαλύτερα κράτη όπως η Ιταλία.
«Μπορούμε να μιλήσουμε για τις παραδόσεις και για το αν η διαχείρισή τους ήταν καλή, όμως δεν μπορούμε να πούμε τίποτε για την κύρια απόφαση», δήλωσε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι πολύ ικανοποιημένος από τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία είχε αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θανάτους απ’ ό,τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Επανάληψη των διερευνητικών ως τις αρχές Μαρτίου
Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συναντηθούν ξανά στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου για να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος δήλωσε πως οι συνομιλίες είναι πιθανό να επαναληφθούν έως τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.
«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Reuters. «Η Τουρκία χρειάζεται να είναι συνεπής όσον αφορά στη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Reuters σημειώνει πως η Ελλάδα, η οποία συνήψε πρόσφατα συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υποστηρίζει πως αν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να παραπέμψουν τη διένεξη σε διεθνές δικαστήριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.