Quantcast
Κορονοϊός: "Συναγερμός" για την αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ - Στο τραπέζι το ολικό lockdown - enikonomia.gr
share

Κορονοϊός: “Συναγερμός” για την αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ – Στο τραπέζι το ολικό lockdown

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Δεν έχουν περάσει παρά μερικά 24ωρα από το απόγευμα της Παρασκευής οπότε και ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα για περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ήδη έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για το εάν το επόμενο βήμα είναι ένα πιο “σκληρό” lockdown, τύπου Μαρτίου.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η “ευαίσθητη” περιοχή της Αττικής καθώς τα μισά από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ τα λύματα “δείχνουν” 100.000 φορείς του ιού. Η Αττική παραμένει στο… κόκκινο ενώ “συναγερμός” έχει χτυπήσει και για την αυξανόμενη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αφού το τελευταίο τριήμερο, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν δύο άτομα στα νοσοκομεία βγαίνει μόνο ένας και εάν συνεχιστεί ο αριθμός αυτός γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο γρήγορα θα γεμίσουν τα νοσοκομεία. Οι διασωληνωμένοι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ήταν 276.
Η κυβέρνηση και οι ειδικοί παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την εξέλιξη της πανδημίας και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται την ερχόμενη Παρασκευή να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων. Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας με δηλώσεις του. «Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική». Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όλα τα σενάρια αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. “Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση, επιδημιολογική αλλά και στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση» επεσήμανε επίσης σε δηλώσεις του ο Χαράλαμπος Γώγος.
Ανησυχία σε ορισμένες περιοχές προκαλεί και το γεγονός ότι σε σχολικές μονάδες παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείνουν τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία. Ανησυχία σε αυτή την περίπτωση προκαλεί η κινητικότητα και πως όσα κρούσματα εντοπίζονται, δεν οφείλονται στα παιδιά αλλά στο ότι “μεταφέρεται” ο ιός εντός της σχολικής κοινότητας από τους ενήλικες (γονείς και εκπαιδευτικούς). Βέβαια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως είπε μιλώντας τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ότι “δεν έχει προκύψει ότι η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συντελεί στην εξάπλωση της πανδημίας”.
Αγωνία υπάρχει και στην αγορά καθώς όπως έχουν επισημάνει πολλοί, δεν θα “αντέξει” ακόμη ένα, πιο σκληρό lockdown και ήδη τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν προκαλούν “ασφυξία”. Σημειώνεται ότι η αγορά, συνεχίζει να λειτουργεί σε τέσσερις κατηγορίες με βάση το ιικό φορτίο που εμφανίζει κάθε περιοχή. Τα καταστήματα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική λειτουργούν μόνο με παράδοση εκτός (click away). Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, μονάδες φροντίδας σώματος, διαιτολογικά κέντρα θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή με προαιρετικό ωράριο από 07.00’ έως 20.00’. Το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι κλειστά τα πάντα, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία, τις λαϊκές αγορές, τους φούρνους, τα βενζινάδικα και τα άλλα καταστήματα τροφίμων με ωράριο από 07.00’ έως 17.00’. Υπάρχουν, όμως, και οι περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Δήμοι Πατρέων, Χαλκιδέων, Αγίου Νικολάου Λασιθίου, Μυκόνου και Θήρας). Σε αυτές, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έχει ανασταλεί, όπως και η λειτουργία των κομμωτηρίων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.